Έντυπο 31 - Συμβουλές για γονείς παιδιών με Προβλήματα Όρασης

Συμβολές για γονείς με Προβλήματα Όρασης

ΑΘΗΝΑ 2004

Παρακαλώ Βοηθήστε με

Οι άνθρωποι που δεν βλέπουν καλά μπορούν να ζήσουν ολοκληρωμένη κι ευτυχισμένη ζωή, να έχουν πλήρη απασχόληση και να φροντίζουν τις οικογένειές τους.

Εγώ όμως χρειάζομαι περισσότερη φροντίδα από τ' άλλα παιδάκια, πρέπει να με μάθουν να κάνω πράγματα που άλλα παιδάκια κάνουν αντιγράφοντας αυτό που βλέπουν. Πρέπει να μάθω να χρησιμοποιώ τα χέρια μου, τ' αυτιά μου και τις αισθήσεις γεύσης και οσμής όσο περισσότερο μπορώ. Γι' αυτό σας παρακαλώ διαβάστε το βιβλιαράκι αυτό κι ανακαλύψτε πως μπορείτε να με βοηθήσετε να γίνω ποιο εξερευνητική και ανεξάρτητη.

Να με παίρνετε αγκαλίτσα και να μου μιλάτε πιο πολύ, πρέπει να ξέρω ότι είστε κοντά μου

Να με προειδοποιείτε όταν πρόκειται να με ακουμπίσετε ή όταν θα κάνετε κάτι που μπορεί να με ξαφνιάσει. Δεν μπορώ να δω τα χέρια σας να έρχονται προς εμένα.

Να ειστε ειλικρινείς και να μου λέτε πάντα την αλήθεια. Πρέπει να μπορώ να εμπιστευτώ αυτούς που με βοηθάνε. Όταν με πειράζετε να γελάτε δυνατά γιατί δεν μπορώ να δω το χαμόγελό σας.

Να μου εξηγείτε τι γίνεται γύρω μας. Δεν μπορώ να δω τι συμβαίνει και δεν μπορώ να δω ότι είστε κοντά μου.

Να μου εξηγείτε τι είναι αυτοί οι τρομακτικοί ήχοι που ακούγονται και σας παρακαλώ να μου κρατάτε το χέρι όταν ακούγονται για να με ενθαρρύνετε.

Να μου λέτε τι κάνετε και τι συμβαίνει γύρω μου. Το ράδιο είναι καλό αλλά δεν είναι σαν την δική σας φωνή.

Μπορώ να γνωρίσω ανθρώπους μόνο όταν κάνω παρέα μαζί τους, τους ακούω και τους "βοηθάω".

Να μου δίνετε αντικείμενα από ξύλο, μαλλί και μέταλλο για να παίζω - όχι μόνο πλασικά. Να τα δένετε μ' ένα κορδόνι στο κρεβάτι μου για να τα βρίσκω. Καλύτερα να μην μου δίνετε μικρά πράγματα που μασιούνται όσο είμαι μικρός - μπορεί να τα καταπιώ.

Να με αφήνετε να ανακαλύπτω πράγματα μόνος μου και μετά να μου λέτε το όνομά τους. Τι είναι υγρό; Τι είναι άγριο; Τι κολλάει; Τι είναι απαλό; Τι κάνει όμορφο ήχο;

Αληθινά πράγματα και κουτιά χαλασμένα είναι καλά για να παίζω μαζί τους. Είναι αντικείμενα που πρέπει να μάθω. Ίσως και να μ' αρέσουν καλύτερα από τα ακριβά παιχνίδια.

Να μ' αφήνετε να "βοηθάω" στην κουζίνα. Μαθαίνω πολλά πράγματα με τα δάχτυλα και την οσμή μου. Βάλτε ένα προστατευτικό γύρω από την ηλεκτρική κουζίνα και στρέψτε τα χερούλια κατσαρολικών προς τα μέσα γιατί δεν μπορώ να δω τον κίνδυνο.

Καθώς μεγαλώνω πρέπει να μαθαίνω για τον αληθινό κόσμο, αφήστε με να παίζω με όσο περισσότερα αληθινά πράγματα γίνεται.

Φωνάξτε με κι αφήστε με να σας βρω ενώ συνεχίζετε να με καλείτε.

Κάντε διάφορες δουλειές μαζί μου, μπορώ να μάθω πολλά όταν σας βλέπω να τα κάνετε.

Να μ' αφήνετε να μάθω να ντύνομαι και να ξεντύνομαι μόνη μου.

Να με μάθετε να πλένομαι και να σκουπίζομαι μόνη μου.

Να μου δείξετε τι βρίσκεται γύρω μου, στους τοίχους, το πάτωμα, το ταβάνι, την πόρτα, τα παράθυρα και τα έπιπλα. Αν μετακινήσετε έπιπλα σας παρακαλώ να μου το λέτε.

Να με αφήνετε να συνηθίσω τις σκάλες αλλά βάλτε μια προστατευτική πόρτα αν με αφήνετε να εξερευνώ μόνη μου.

Να με βγάζετε έξω και να μ'αφήνετε να παίξω όλες τις εποχές και με κάθε καιρό. Παρακαλώ μην μου σκεπάζετε τ' αυτιά, τα χρειάζομαι για να προσανατολίζομαι.

Είμαι όπως και τ' άλλα παιδάκια και μ' αρέσει να παίζω με τους φίλους μου. Μην ανησυχείτε πολύ αν κάνω καμιά γρατζουνιά ή μικρό καρούμπαλο.

Να με αφήνετε να βοηθάω την θεία να κάνει μπάνιο το μωρό της. Είναι αγόρι ή κορίτσι; Εγώ είμαι αγόρι ή κορίτσι; Είναι σημαντικό να γνωρίζω την διαφορά.

Να μου δείχνετε πράγματα στις εικόνες, τότε μπορώ να κοιτάξω τα αληθινά πράγματα. Φροντίστε οι εικόνες να μοιάζουν αληθινές, να είναι καθαρές και αρκετά μεγάλες για να μπορώ να διακρίνω τα αντικείμενα.

Αν πρέπει να φοράω γυαλιά φροντίστε να τα φοράω πάντα όταν πρέπει.

Αν τα γυαλιά μου είναι απαραίτητα, σας παρακαλώ φροντίστε να υπάρχει ένα εφεδρικό ζευγάρι.

Αν υπάρχουν κι άλλοι στην οικογένεια που φοράνε γυαλιά φροντίστε ώστε να φοράω τα δικά μου κι ότι μπορώ να τα αναγνωρίσω.

Αν φοράω στρογγυλούς φακούς φροντίστε παρακαλώ να μην έχουν περιστραφεί (τοποθετούνται από εμένα ανάποδα).

Ελέξτε τα γυαλιά μου για να μου κάνουν άνετα. Εγώ μεγαλώνω, αυτά όχι. Φροντίστε τα βιδάκια στα στηρίγματα να είναι σφιχτά για να μην μου γλιστράνε.

Όταν δεν φοράω τα γυαλιά μου φροντίστε να μην "κάθονται" πάνω στους φακούς. Οι φακοί είναι ευαίσθητοι και γρατσουνίζονται εύκολα.

Οι βρώμικοι φακοί κουράζουν την όραση γι'αυτό σας παρακαλώ να ελέγχετε αν είναι καθαροί. Όταν καθαρίζετε τους φακούς χρησιμοποιήστε υλικά που δεν θα γρατσουνίσουν την επιφάνεια (οι πλαστικοί φακοί είναι πιο ασφαλείς αλλά γρατσουνίζονται πιο εύκολα από τους γυάλινους).

Τα γυαλιά που έγραψε ο γιατρός δεν θα είναι κατάλληλα για πάντα. Τα μάτια μου πρέπει να επανεξετάζονται. Ρωτήστε το γιατρό μου κάθε πότε.

Κατηγορίες Βιβλιοθήκης: