Έκθεση εικαστικών και βιωματικά εργαστήρια από καλλιτέχνες με ειδικές ανάγκες

Εγκαίνια την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013, στις 20.00 μ.μ.

Αερόστατα, δέντρα, άλογα με αναβάτες, χρωματιστά κτίρια και πολλά άλλα θέματα από τον ορατό ή μη ορατό κόσμο μας, θα αιωρούνται αυτές τις μέρες στο Φουαγιέ του πρώτου ορόφου του Ιδρύματος Κακογιάννη. Πενήντα έργα της ομάδας εικαστικών της Ελληνικής Εταιρείας Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες - Very Special Arts Hellas, συνθέτουν την έκθεση «Χώρος και Χρώμα», μια μακέτα - φανταστικό τόπο και κόσμο πλημμυρισμένο από χρώμα.

Η έκθεση αποτυπώνει μια διαφορετική αντίληψη και απόδοση της διάστασης του χώρου που μας περιβάλλει. Εκτός, όμως, από το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που επιδιώκει, λειτουργεί και σαν ένα διαφορετικό μέσο ευαισθητοποίησης στο θέμα της αναπηρίας.

Εργαστήρια για μαθητές 

Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύουν και τα εικαστικά εργαστήρια που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν κατά την διάρκεια της έκθεσης και απευθύνονται κυρίως σε κοινό νεαρής ηλικίας. Οι διοργανωτές προσκαλούν σχολεία να επισκεφθούν την έκθεση και να συμμετάσχουν στα δωρεάν εργαστήρια που έχουν προγραμματιστεί για τις εξής μέρες και ώρες: 

2 Εργαστήρια γλυπτών με αλουμινόχαρτο με τον γλύπτη Πέτρο Ρουκουτάκη (Δευτέρα 4 & Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, ώρα 10.30 π.μ.)
 
2 Εργαστήρια εικαστικής δημιουργίας με τον εικαστικό Νίκο Κόνιαρη (Τρίτη 5 & Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, ώρα 10.30 π.μ.) 
 
 
 
Προτεινόμενες ηλικίες: τάξεις Δ΄ έως Στ΄ Δημοτικού.
Διάρκεια ξενάγησης: περίπου 30 λεπτά
Διάρκεια εργαστηρίου με ξενάγηση: περίπου 90 λεπτά
Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά ομάδα: 25 παιδιά 
 
 

Η Very Special Arts Hellas

Η ομάδα εικαστικών της VSA Hellas, που αποτελείται από μέλη που στην πλειονότητά τους έχουν νοητική υστέρηση, λειτουργεί από το 1994 σ’ εβδομαδιαία βάση, κατευθυνόμενη από εμπνευσμένους εικαστικούς. Στο ενεργητικό της έχει δύο εκθέσεις: μία στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας και μία στην Αίθουσα Τέχνης Αέναον στην Αθήνα, συμμετοχές σε εκθέσεις και σε ανοιχτά ή βιωματικά εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εικαστικές παρεμβάσεις σε πλατεία, σχεδιασμό και κατασκευή σκηνικών, σχεδιασμό γραφικών σε ντοκιμαντέρ, γύρισμα μικρού βίντεο, ενώ συνεχίζει μέχρι σήμερα πειραματιζόμενη σε καινούργιες προκλήσεις.
Η λειτουργία της ομάδας εντάσσεται στις δράσεις της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Very Special Arts Hellas, που ιδρύθηκε το 1990 στην Ελλάδα με αποκλειστικό στόχο το δικαίωμα των ανθρώπων με αναπηρίες στην καλλιτεχνική έκφραση και τη συμμετοχή τους στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Αποτέλεσε το ελληνικό μέλος της διεθνούς οργάνωσης VSA The International Organization on Arts and Disability με πολυάριθμα μέλη σε κάθε γωνιά του κόσμου. Εκτός από τα εικαστικά, υλοποιεί εργαστήρια  για θέατρο, μουσική, χορό και θεατρικό παιχνίδι, ανεβάζει παραστάσεις, εκπαιδεύει καλλιτέχνες, λαμβάνει μέρος σε φεστιβάλ και ενημερώνει/ ευαισθητοποιεί για θέματα αναπηρίας. Υποστηρίζεται, κατά περίπτωση, από κρατικούς φορείς, κοινωφελή ιδρύματα και ιδιώτες χορηγούς. Πολύ σημαντική είναι η στήριξη εθελοντών σ’ όλους τους τομείς, ενώ όλες οι υπηρεσίες της προσφέρονται δωρεάν.
 
Λεπτομέρειες της έκθεσης
Τα μέλη της ομάδας εικαστικών της VSA Hellas που εκθέτουν έργα τους στο "Χώρος και Χρώμα" :
Τάσος Αμπατζίδης, Ελπίδα Αντωνοπούλου, Βασίλης Διαμαντής, Έλλη Κελεσίδου †, Σταύρος Κρασαδάκης, Φιλαρέτη Παπαδοπούλου, Σάκης Σκουτέρης, Νίκος Χατζής
Υπεύθυνος της ομάδας: Νίκος Κόνιαρης  - εικαστικός
Εθελόντρια βοηθός: Ιωάννα Τσελέντη
Η έκθεση πλαισιώνεται και από καλλιτέχνες με αναπηρία που συμμετέχουν με προσωπική τους εργασία:
Χριστίνα Βασίλογλου, Χριστίνη Γεωργανά, Φιλαρέτη Παπαδοπούλου
Επίτιμος προσκεκλημένος ο τυφλός γλύπτης Πέτρος Ρουκουτάκης

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Κόνιαρης

Χώρος: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Φουαγιέ Α΄ ορόφου) από τις 31/10 – 9/11/2013
Ωράριο λειτουργίας: 10.00 – 14.00 & 18.00 – 22.00 (ή και μέχρι το τέλος των παραστάσεων του Ιδρύματος)
Εγκαίνια: Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 20.00. 
Υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης για όλους τους επισκέπτες. Για δηλώσεις συμμετοχής (απλή ξενάγηση ή ξενάγηση σε συνδυασμό με εργαστήρι) μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 210 7710847 ή ηλεκτρονικά στο: info@vsahellas.gr

Η έκθεση πραγματοποιείται με την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Ι. Νιάρχος και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:
Very Special Arts Hellas
Δάφνης 8, Ζωγράφου 157 72
Τηλ. 210 7710847, Φαξ 210 7487905
Κινητό: 6972 868397
 
Πηγή: Ελευθεροτυπία 30/10/2013
 
Κατηγορίες Νέων: