Ένα σύνδρομο που ένωσε Ελλάδα και Τουρκία

Ένας Τούρκος και ένας Έλληνας στον προηγούμενο αιώνα, περιγράψανε την ίδια αρρώστια, η οποία διεθνώς είναι γνωστή με τα ονόματα και των δυο. Σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet! Πρόκειται για σύνδρομο που συνίσταται στην εμφάνιση ελκώσεων στη στοματική κοιλότητα και τα έξω γεννητικά όργανα, οι οποίες υποτροπιάζουν, όπως και από αρθρίτιδα και ραγοειδίτιδα.

Η αιτία της νόσου είναι άγνωστη, αν και είναι δυνατό να οφείλεται σε ιό. Αρχίζει αμέσως με την ενηλικίωση ή νωρίς στην ενήλικο ζωή, ενώ είναι συχνότερη στους άνδρες. Το σύνδρομο είναι σπάνιο στην παιδική ηλικία. Η συχνότητά του στα παιδιά κυμαίνεται από 4-8% έως 26%. Σε μεγαλύτερη συχνότητα απαντάται στην Ιαπωνία και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ είναι σπάνια στη Βόρεια Αμερική και την Βόρεια Ευρώπη.

Η πλήρης κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από στοματικές ελκώσεις, όπως και ελκώσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οφθαλμικές βλάβες (ειδικά ραγοειδίτιδα), πυρετό, αρθραλγίες που συνοδεύονται από διόγκωση αρθρώσεων και χαρακτηριστικά πυοδερματίτιδα.

Η νόσος λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις όταν προσβάλλονται οι πνεύμονες, τα αγγεία, το έντερο, το κεντρικό νευρικό σύστημα και η καρδιά.

Οι στοματικές βλάβες είναι παρόμοιες με τα αφθώδη έλκη. Είναι μονήρεις ή συχνότερα πολλαπλές, μικρού μεγέθους ή και ευμεγέθεις. Επιμένουν τουλάχιστον για δύο εβδομάδες και συχνά πολύ περισσότερο. Εμφανίζουν βάση κίτρινου χρώματος με ερυθρά όρια.

Παρόμοιες βλάβες εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και ιδιαίτερα στο όσχεο, στα χείλη του αιδοίου και γύρω από τη ρίζα του πέους. Άλλες δερματικές βλάβες, είναι οι άσηπτες πυοδερματίτιδες, οι φλύκταινες –οι οποίες μπορεί να προκαλούνται από μικροτραυματισμούς (πχ. Ένεση)- και το οζώδες ερύθημα.

Η διάγνωση του συνδρόμου δεν είναι εύκολη επειδή δεν υπάρχει ειδική εξέταση για αυτό. Οι στοματικές ελκώσεις θα πρέπει να διαφοροδιαγνωσθούν από τα κοινά αφθώδη έλκη, αν και η εντόπιση των ελκών στην περιοχή των οργάνων είναι ενδεικτική. Οι οφθαλμικές βλάβες και η υπόλοιπη συστηματική προσβολή, στην οποία περιλαμβάνονται κυρίως τα νευρολογικά συμπτώματα και το ασύνηθες φλυκταινώδες εξάνθημα, προσανατολίζουν αρκετά προς τη διάγνωση.

Συγκεκριμένη θεραπεία δεν υπάρχει.

Πηγή: capitalhealth.gr 27/11/2013

Κατηγορίες Νέων: