Ακτίνες Χ θεραπεύουν την Υγρή Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας

Οι ακτίνες Χ ίσως αποτελέσουν τη νέα ελπίδα για τους ασθενείς που πάσχουν από την Υγρή Hλικιακή Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας, μια οφθαλμολογική νόσο που χτυπά περισσότερους από 300.000, κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νόσος εμφανίζεται όταν μη φυσιολογικά αγγεία αναπτύσσονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή, κάτω από την ωχρά κηλίδα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία, σχηματισμό ουλής και μόνιμης βλάβης.

«Είχα αναστατωθεί ότι το μάτι μου θα είχε αυτή την κατάληξη. Η όραση είναι ζωτική για τον καθένα μας. Δεν υπάρχει κάποιος που να τη χρειάζεται περισσότερο από τον άλλο. Αλλά τυγχάνει η δική μου δουλειά να έχει να κάνει με το διάβασμα και τη γραφή», δήλωσε ο Τζόναθαν Γκόθορν Χάρντι, ασθενής της νόσου. Ο συγκεκριμένος κύριος αποφάσισε λοιπόν να πάρει μέρος σε μια πανευρωπαϊκή δοκιμή, στον οποία συμμετείχαν 21 διεθνή οφθαλμολογικά ινστιτούτα και αφορούσε μια νέα θεραπεία με ακτινοβολίες της Υγρής Hλικιακής Eκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας.

«Ένα ρομπότ ρίχνει τρεις δέσμες ακτινοβολίας, που εστιάζουν στο πίσω μέρος του ματιού, στην ωχρά κηλίδα, στο κομμάτι που είναι κατεστραμμένο. Η ακτινοβολία εξαλείφει όλα τα προβληματικά αιμοφόρα αγγεία. Προσπαθεί να εξαφανίσει το πρόβλημα, παρά να το περιορίσει, όπως κάνουν σήμερα οι ενέσεις. Στις ενεργές αλλοιώσεις, τα αιμοφόρα αγγεία μεγαλώνουν θεαματικά πίσω από το μάτι. Η ακτινοβολία χτυπάει συγκεκριμένα αυτά τα πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα», δήλωσε ο Τιμ Τζάκσον, υπεύθυνος της πανευρωπαϊκής δοκιμής.

Η συγκεκριμένη νόσος είναι η κυριότερη αιτία μείωσης της όρασης σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των πενήντα ετών. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτής της μεθόδου είναι ενθαρρυντικά, χωρίς να παραγνωρίζονται οι παρενέργειες των ακτίνων Χ. Οι ασθενείς που κάνουν χρήσης αυτής της ακτινοβολίας χρειάζονται πλέον λιγότερο από το ένα τρίτο των ενέσεων κατά μέσο όρο.

Πηγή: Euronews 4/3/2013

Κατηγορίες Νέων: