Αναρτήθηκε το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων!

Ο τοκετός ήταν δύσκολος αλλά το «νεογνό» Δελτίο Τιμών Φαρμάκων είναι πραγματικότητα!

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις αναρτήθηκε στο site του Υπουργείου Υγείας, η Υπουργική Απόφαση και το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης.

Αφορά στην ανακοστολόγηση 9.191 σκευασμάτων, από τα οποία 6.154 είναι γενόσημα και 3.037 πρωτότυπα και off-patent.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η μεσοσταθμική μείωση που επιτυγχάνεται με το νέο δελτίο είναι χαμηλότερη από το αρχικό 8% που υπολόγιζε η Αριστοτέλους. Ο ΕΟΦ υπολογίζει ότι διαμορφώνεται μόλις στο 4,7%.

Tο Υπουργείο Υγείας σημειώνει "ότι περισσότερα από 6 χιλιάδες σκευάσματα έχουν υποστεί μειώσεις, σε σχέση με το προηγούμενο Δελτίο Τιμών του Αυγούστου, με προεξάρχουσα τη μείωση των γενοσήμων κατά 9% περίπου. Υπολογίζεται επίσης, ότι θα επιφέρει, ενδεικτικά, μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ, περίπου 160 εκ.ευρώ και 36 εκ.ευρώ για τα Νοσοκομεία".

Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, εκτιμούν ότι η εξοικονόμηση θα είναι πολύ μικρότερη...

Τα ποσοστά ανά εταιρεία, βεβαία, αυξομειώνονται, καθώς εκτιμάται ότι για κάποιες φαρμακευτικές ο μέσος όρων για τα σκευάσματα τους μπορεί να είναι ακόμη και 12% κάτω. 

Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι, με απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη, πολλές από τις παρατηρήσεις για διορθώσεις των εταιρειών δεν έγιναν αποδεκτές.

Όπως αναφέρει η Υπουργική Απόφαση, το Δελτίο Τιμών θα ισχύει για τους παρασκευαστές, συσκευαστές, εισαγωγείς από 17 Φεβρουαρίου και για τις φαρμακαποθήκες από 26 Φεβρουαρίου, ενώ για τα Φαρμακεία από τις 10 Μαρτίου.

Φυσικά η διαδικασία δεν τελειώνει με την ανάρτηση του Δελτίου Τιμών, αφού οι εταιρείες έχουν τώρα τη δυνατότητα να υποβάλλουν ενστάσεις, εντός 15 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του Δελτίου.

Πηγή: virus.com.gr 13/2/2014