Απολαύστε ένα «Γεύμα στο σκοτάδι» και βιώστε τον κόσμο των ατόμων με προβλήματα όρασης

Αθήνα
Ένα διαφορετικό γεύμα, στο απόλυτο σκοτάδι, διοργανώνεται το Σάββατο 23 Μαρτίου, στη Νέα Χαλκηδόνα, Αττικής. Οι συνδαιτυμόνες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το φαγητό τους, αξιοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους, πλην της όρασης.

Η τιμή συμμετοχής ανέρχεται στα 17 ευρώ ανά άτομο και περιλαμβάνει πλήρες γεύμα. Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για να καλυφθούν τα έξοδα επέμβασης στην Ελβετία ενός κοριτσιού ηλικίας 1,5 ετών που γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2011, με σπάνια μορφή καρδιοπάθειας.

Δηλώσεις συμμετοχής στο γεύμα στο σκοτάδι» γίνονται στο e-mail: meallamatia@gmail.com.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα της διεθνούς οργάνωσης «Views» για νέους με προβλήματα όρασης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου, Βαγγέλης Αυγουλάς.

«Πρόκειται για μια βιωματική δράση ευαισθητοποίησης των πολιτών, προκειμένου να έρθουν στη θέση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, να γνωρίσουν τις άλλες αισθήσεις τους και να δουν τον κόσμο στην κυριολεξία με άλλα «μάτια»», εξηγεί ο κ.Αυγουλάς.

Το εστιατόριο τη βραδιά της εκδήλωσης θα κλείσει όλα τα φώτα, ενώ κουρτίνες θα καλύπτουν τα παράθυρα και κάθε φωτεινή ένδειξη, προκειμένου να επικρατεί πλήρες σκοτάδι. Οι συμμετέχοντες απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν αναπτήρες, κινητά τηλέφωνα ή οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός.

Ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές θα περιμένουν στην είσοδο τους θαμώνες, οι οποίοι στη συνέχεια θα κρατήσουν ο ένας το μπράτσο του άλλου προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στο τραπέζι τους. Το μεγάλο στοίχημα θα είναι να εξυπηρετήσουν και να αυτοεξυπηρετηθούν χωρίς να βλέπουν χρησιμοποιώντας τις άλλες τους αισθήσεις.

Τα πιάτα θα σερβίρονται με τη μέθοδο του ρολογιού (η σαλάτα στη θέση της ώρας 3, το κρέας στην ώρα 5), διευκολύνοντας τους συμμετέχοντες στον προσανατολισμό.

Η επιλογή των πιάτων θα γίνει με γνώμονα την ικανοποίηση των υπόλοιπων αισθήσεων: τυριά και σαλάτες εποχής θα οξύνουν τη γεύση, πιπεριές θα οξύνουν την όσφρηση, ενώ η βραδιά θα κλείσει με κρητική τσικουδιά.

«Κλείνοντας τα μάτια συνειδητοποιείς ότι αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά τον χώρο, το τραπέζι, το πιάτο και τους γύρω σου», παρατηρεί ο κ.Αυγουλάς.

Γεύμα στο σκοτάδι διοργανώθηκε για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο στο Ρέθυμνο και επαναλήφθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στο Ηράκλειο της Κρήτης.

«Οι αντιδράσεις στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις ήταν πολύ θετικές και μέσα από αυτές άρχισε ο κόσμος να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης στην καθημερινότητά τους» επισημαίνει ο κ.Αυγουλάς. Μάλιστα, στα σχέδιά του είναι να δημιουργήσει ένα εστιατόριο που θα λειτουργεί στο σκοτάδι σε μόνιμη βάση.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη, στο Βελιγράδι, στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες και άλλες μεγαλουπόλεις στο εξωτερικό.

«Τα εστιατόρια αυτά αποτελούν έναν τρόπο να γνωρίσεις τη διαφορετικότητα, να μην τη φοβηθείς και στο τέλος να τη σεβαστείς. Επίσης, δίνουν θέσεις εργασίας σε πολλούς ανθρώπους με αναπηρία, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν εύκολα δουλειά», καταλήγει.

Πηγή: health.in.gr 20/3/2013

Κατηγορίες Νέων: