Από τη διαφορετικότητα στη μοναδικότητα

Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα, υποδειγματικό άνοιγμα στους ανθρώπους με αναπηρία, ξεκινάει τον Ιανουάριο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Ο λόγος για το «Unlimited Access» («Πρόσβαση άνευ ορίων») που πραγματοποιείται με αφορμή το Unlimited Festival που οργανώθηκε το 2012 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο Λονδίνο και πρωτοβουλία του British Council με τη συνεργασία τεσσάρων φορέων. Στο πλαίσιο του προγράμματος, που προσβλέπει στην ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών στην ανάθεση, τη δημιουργία και την προβολή παραστάσεων παραστατικών τεχνών που εμπλέκουν ανθρώπους με αναπηρία, η Στέγη προτείνει μια εκτεταμένη σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων σύγχρονου χορού με την εμπλοκή ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία.

«Από τη διαφορετικότητα στη μοναδικότητα: Ενα εργαστήριο κίνησης για άτομα με κινητική αναπηρία, επαγγελματίες χορευτές και για όποιον αγαπά την έκφραση μέσω του χορού», είναι ο πρώτος κύκλος εργαστηρίων, βασισμένων στις αρχές της δημιουργικής κίνησης, που θα δώσουν από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο η χορογράφος Μαρία Κολιοπούλου και ο χορευτής Ανδρέας Κολίσογλου. Ακολουθεί το πολύ ενδιαφέρον «Αίσθηση-κίνηση-επαφή: Ενα εργαστήριο για ανθρώπους με και χωρίς προβλήματα όρασης» με τη χορογράφο Ιριδα Καραγιάν και τον εκπαιδευτή κινητικότητας και προσανατολισμού Μενέλαο Τσαούση (από Ιανουάριο έως Μάιο).

Τέλος, «Ενα ανοιχτό εργαστήριο για μεικτή ομάδα ανθρώπων, με και χωρίς αναπηρία» θα δώσουν η χορογράφος Μέντη Μέγα και η χορεύτρια Ειρήνη Κουρούβανη από τέλη Φεβρουαρίου έως τέλη Μαΐου. Το εργαστήριο θα είναι μια εισαγωγή σε βασικές τεχνικές χορευτικού αυτοσχεδιασμού, με έμφαση στη συνείδηση του σώματος στον χώρο και σε σχέση με άλλα σώματα. Σε πρακτικό επίπεδο, το εργαστήριο έχει στόχο να ανιχνεύσει κοινό έδαφος ανάμεσα στους διαφορετικούς ανθρώπους της ομάδας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και για τους τρεις κύκλους. Πληροφορίες/κρατήσεις στο 213-01.78.002.

Πηγή: Καθημερινή 29/12/2013

Κατηγορίες Νέων: