Διοργάνωση Ενημερωτικών Εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών Σεπτέμβριος 2015

Αγαπητοί φίλοι και μέλη,

Η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών - Π.Ε.Α. στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ηλικιακής Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδος (14-20 Σεπτεμβρίου 2015) και Αμφιβληστροειδούς (21-27 Σεπτεμβρίου 2015), που είναι το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου κάθε έτους, οργανώνει Ενημερωτικές Εκδηλώσεις για την Ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα Ιατροβιολογικά: Διάγνωση, Θεραπεία, Φαρμακευτική Περίθαλψη και σε θέματα που αφορούν την Αποκατάσταση Χαμηλής Όρασης, την Αυτόνομη Διαβίωση και τον Σχεδιασμό Πολιτικών Ένταξης των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης.

Οι Εκδηλώσεις είναι ανοικτές για το κοινό.

Σας περιμένουμε όλους!

-----

Εκδηλώσεις-Δράσεις

1. Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα ΤΡΙΤΣΗ, Ακαδημίας 50. Αθήνα. Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 17.30-19.30

«ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ – ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ»

Θα παρουσιαστεί το έργο του Κέντρου ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ, η σημασία της Κινητικότητας και του Προσανατολισμού για ένα άτομο με πρόβλημα όρασης, η σημασία του να είναι κανείς Ανάδοχος Εθελοντής ενός κουταβιού, τα πλεονεκτήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με πρόβλημα όρασης μαζί με τον Σκύλο Οδηγό του και το καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών Σκύλων Οδηγών.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα έχουν την δυνατότητα οι παρευρισκόμενοι να παρακολουθήσουν παρουσίαση Δεξιοτήτων κουταβιών και εκπαιδευομένων Σκύλων Οδηγών. Παράλληλα θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με Αναδόχους Εθελοντές, με Εκπαιδευτές και με Χειριστές Σκύλων Οδηγών προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά το πρόγραμμα εκπαίδευσης ενός ΣΚΥΛΟΥ ΟΔΗΓΟΥ στην πόλη μας.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Κέντρο ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ

2. Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Odeon Opera 2, Ακαδημίας 57, Παρασκευή 25/9/15, 19.00.

Προβολή Ντοκιμαντέρ: «Διάβαση Τυφλών» συμμετοχή του Στρατή Χατζηχαραλάμπους.

Η προβολή διοργανώνεται από Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και η είσοδο είναι ελεύθερη.

3.Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα ΤΡΙΤΣΗ, Ακαδημίας 50. Αθήνα. Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 9.00-14.30

«ΟΦΘΑΛΜΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΌΡΑΣΗΣ ΣΕ ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ – ΝΟΣΗΜΑΤΑ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού πάνω σε θέματα που αφορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης και όχι μόνο, έτσι ώστε να ενημερώνονται από οργανισμούς που γνωρίζουν και έχουν την δυνατότητα να δίνουν σωστές απαντήσεις στις πολύ καίριες ερωτήσεις λόγω άγνοιας και μη ενημέρωσης τους.

Η Ημερίδα συνδιοργανώνεται με το Γραφείο Υγιών Πόλεων του τμήματος Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας Υγείας,της Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων και με την συμμετοχή των συλλόγων: Ζωή με NF, Von Hippel-Lindau Greece, Σύλλογος Μυασθενών Ελλάδος, Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας.

4.Ιερό Ναό Αγίου Κων/νου και Ελένης στην Γλυφάδα

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 8:00

Παράκληση για την Αγία Παρασκευή στον Ιερό Ναό Αγίου Κων/νου και Ελένης στην Γλυφάδα

---------------------

Αναλυτικό Πρόγραμμα Ενημερωτικών Εκδηλώσεων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων,

Αίθουσα ΤΡΙΤΣΗ, Ακαδημίας 50. Αθήνα.

Α. Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 17:30-19:30

«ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ – ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ»

17:00-17:30 Προσέλευση

Συντονισμός: Στρατής Χατζηχαραλάμπους, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών, Πρόεδρος Επιστημονικής και Συμβουλευτικής Επιτροπής Κέντρου ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ

17:30-19:00 Παρουσιάσεις – Συζήτηση

-Μαργιόλας Ηλίας, Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Γενικός Γραμματέας «Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» με θέμα: «Παρουσίαση του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος»

-Βερυκοκάκη Αγγελική, Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Καθημερινών Δεξιοτήτων του Πανελληνίου ΣυνδέσμουΤυφλών με θέμα: «Η σημασία της Κινητικότητας, του Προσανατολισμού και των Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης στα άτομα με προβλήματα όρασης»

-Κλεφτογιάννη Αιμιλία, Εκπ. Εκπαιδεύτρια Σκύλων Οδηγών του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος με θέμα: «Παρουσίαση του καινοτόμου προγράμματος Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών και Σκύλων Οδηγών στην Ελλάδα»

-Χάγερ Αριάδνη, Επίκουρος Καθηγήτρια Γονιδιακής Τεχνολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ανάδοχη Εθελόντρια στο Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος με θέμα: «Πρόγραμμα: Ανάδοχοι Εθελοντές στο Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος»

-Σούλιος Στάθης, Ψυχολόγος, Χειριστής Σκύλου Οδηγού με θέμα: «Η εμπειρία να κινείται ένα άτομο με πρόβλημα όρασης με Σκύλο Οδηγό στην Αθήνα»

19:00-19:30 Προαύλιο Πνευματικού Κέντρου – Επίδειξη Δεξιοτήτων Κουταβιών και Εκπαιδευομένων Σκύλων Οδηγών

Β. Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 9:00-14:30

«ΟΦΘΑΛΜΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΌΡΑΣΗΣ ΣΕ ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ – ΝΟΣΗΜΑΤΑ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»

9.00-9.30 Προσέλευση

Στρογγυλό Τραπέζι Α: Ιατροβιολόγικά θέματα, Διάγνωση, Θεραπεία, Φαρμακευτική Περίθαλψη

Συντονιστής: Στρατής Γκοτζαρίδης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς

09:30-09:55 «Η σημασία της Εξατομικευμένης Μοριακής Διαγνωστικής στην Γενετική Συμβουλευτική και στην Πρόληψη των Οφθαλμικών Κληρονομικών Παθήσεων» Σμαράγδα Καμακάρη, Μοριακή Γενετίστρια, Διδάκτωρ Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας Λονδίνου UCL, Μονάδα Οφθαλμικής Γενετικής, ΟΜΜΑ, Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

09:55-10:20 «Διάγνωση και Θεραπευτική Αντιμετώπιση Οφθαλμικών Όγκων» Ελένη Γεωργοπούλου, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Πρόεδρος Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας

10:20-10:45 «Συχνές Νευρολογικές Εκδηλώσεις σε όχι και τόσο συχνά νοσήματα» Αργυρώ Τουντοπούλου, Νευρολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αννοβέρου, Επιστημονική Συνεργάτης Α' Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

10:45-11:05 «Σύγχρονη Χειρουργική Αντιμετώπιση και Χρήση Τεχνολογιών για Οφθαλμικά Προβλήματα Βυθού σε Ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις» Στρατής Γκοτζαρίδης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Πρόεδρος Ε.Ε.Υ.Α.

11:05-11:30 «Ανεπιθύμητες Ενέργειες Φαρμάκων και Επιπτώσεις στην Όραση» Χάρις Λιάπη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Πανεπιστήμιο ΕΚΠΑ

11.30-12.00  Διάλειμμα

Στρογγυλό Τραπέζι Β : Αποκατάσταση Χαμηλής Όρασης, Αυτόνομη Διαβίωση – Σχεδιασμός Πολιτικών Ένταξης των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης

Συντονιστής: Στρατής Χατζηχαραλάμπους, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών

12.00-12.25 «Χαμηλή Όραση και αποκατάσταση, ο ρόλος των Τεχνικών και Οπτικών Βοηθημάτων» Βασίλης Φωτεινάκης, M.Sc., Οπτικός-Οπτομέτρης

12:25-12:50 «Σχεδιασμός Πολιτικών για Άτομα με Προβλήματα Όρασης στο πλαίσιο των Υγιών Πόλεων» Ευαγγελία Τσαπατσάρη, Κοινωνιολόγος, Υπεύθυνη Γραφείου Υγιών Πόλεων του Δήμου Αθηναίων

12:50-13:15 «Ο σημαντικός ρόλος των ομάδων Αυτοβοήθειας/Αλληλοβοήθειας για την Ενδυνάμωση και την Ευημερία των Ανθρώπων με Προβλήματα Όρασης. Συζητώντας για τις διεθνείς εμπειρίες και για τους τρόπους ανάπτυξης των ομάδων στην Ελλάδα» - Σωτήρης Λαινάς, Διδάκτορας του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και συντονιστής των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ.

13:15-13:35 «Ο ρόλος των Φορέων των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και των Σπανίων Νοσημάτων στην Διαμόρφωση Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Αυτόνομης Διαβίωσης» Στρατής Χατζηχαραλάμπους, Κοινωνιολόγος, Πρόεδρος Π.Ε.Α.

13:35-14:00 «Η σημασία των Δικτύων Συνεργασίας μεταξύ Συλλόγων Σπανίων Νοσημάτων» Δημήτρης Ζάφτης, Σύλλογος Μυασθενών Ελλάδος

---------------------------------------------------------------------------
Πληροφορίες:

Η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών-Π.Ε.Α. εκπροσωπεί Άτομα με Προβλήματα Όρασης (Τυφλούς & Μερικώς Βλέποντες) που πάσχουν από εκφυλιστικές κληρονομικές παθήσεις του αμφιβληστροειδή χιτώνα, της ωχράς κηλίδος και του οπτικού νεύρου. Ιδρύθηκε το 1989 και αναπτύσσει σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανεύρεση θεραπειών για τις αντίστοιχες νόσους, την πρόληψη της τυφλότητας, την προώθηση θεμάτων αποκατάστασης (οπτικά βοηθήματα) και ένταξης των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης (ΑμΠΟ). Παράλληλα αναπτύσσει δραστηριότητες ενημέρωσης των ασθενών - μελών για τις ερευνητικές εξελίξεις, ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμΠΟ, πληροφόρησης επιστημονικών και άλλων φορέων, οργανώσεων (συλλόγους ΑμεΑ) και υπηρεσιών στο Δημόσιο και ιδιωτικό Τομέα.

Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών (Retina International) του Δικτύου για την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς (AMD Alliance International) και των Σκύλων Οδηγών Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.)

---

Αλληλογραφία: Π.Ε.Α. Τ.Θ. 8159, Τ.Κ. 10210, Αθήνα.

Γραφεία: Βερανζέρου 14, 2ος όροφος, 10432 Ομόνοια.

Τηλ: 210 5238389 - 6972 550577 - 6971 571880

Web: http://www.retina.gr/ - Email: pea@retina.gr

Facebook: http://www.facebook.com/greek.retina.society

Κατηγορίες Νέων: