Εμφυτεύματα στον αμφιβληστροειδή προσφέρουν ελπίδα σε τυφλούς

Τυφλοί μπόρεσαν να περιγράψουν χαμόγελα σε πρόσωπα, το φαγητό στα πιάτα τους και αντικείμενα οικιακής χρήσεως, μετά από τοποθέτηση εμφυτευμάτων στον αμφιβληστροειδή τους χιτώνα, κατά τη διάρκεια πειραματικής έρευνας, που έχει πραγματοποιηθεί σε Γερμανία, Λονδίνο, Οξφόρδη, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη.

Τα αποτελέσματα της επαναστατικής αυτής έρευνας δείχνουν, πως η επέμβαση βοήθησε πέντε από τα οκτώ άτομα που συμμετείχαν, να ανακτήσουν μέρος της όρασης τους, σε βαθμό που μπορεί να τους χρησιμεύσει στην καθημερινή τους ζωή.
 
Οι συμμετέχοντες αποτελούνται από άντρες και γυναίκες 35 με 62 ετών, που έχουν χάσει την όραση τους λόγω της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας, μιας κληρονομικής ασθένειας, που καταστρέφει τα κύτταρα που είναι ευαίσθητα στο φως.
 
Το τσιπ που εμφυτεύεται μετά από δεκάωρη χειρουργική επέμβαση στο ένα μάτι, υποκαθιστά ουσιαστικά τα δυσλειτουργικά κύτταρα, με το να εντοπίζει τις ακτίνες φωτός και να τις μετατρέπει σε ηλεκτρικούς παλμούς, που μεταφέρονται έπειτα μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. 
 
Στη συνέχεια το εμφύτευμα ενεργοποιείται από μια μπαταρία που βρίσκεται στην τσέπη του ασθενούς, ενώ ένα εξάρτημα πίσω από το αυτί του επιτρέπει να ρυθμίζει τη φωτεινότητα για διαφορετικές συνθήκες φωτισμού

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι, τρεις από τους συμμετέχοντες μπόρεσαν να διαβάσουν κάποια γράμματα, ενώ πέντε μπόρεσαν να εντοπίσουν φωτεινά σημεία που κινιόνταν στην οθόνη του υπολογιστή,  ύστερα από τρεις με εννέα μήνες από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Έμπερχαρτ Ζρένερ, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Τούμπινγκεν της Γερμανίας. 
 
Ωστόσο το εμφύτευμα δεν αποκαθιστά πλήρως την όραση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρόμπερτ Μακλάρεν, οφθαλμοχειρουργού, που συμμετείχε στην έρευνα στο νοσοκομείο της Οξφόρδης, «…είχαμε αναμφισβήτητα επιτυχία με τα εμφυτεύματα μέχρι τώρα, αλλά η τεχνολογία είναι ακόμα πρώιμη, οφείλουμε να την αναπτύξουμε περαιτέρω…».
 
Επίσης όπως αναφέρει ο Τιμ Ρέντις πρόεδρος της Βρετανικής Παραολυμπιακής Ένωσης, αν και η επέμβαση τον βοήθησε να ανακτήσει ένα μικρό ποσοστό της όρασης του, δεν τον έχει βοηθήσει στην καθημερινή του ζωή,  «…έχω προσαρμοστεί πολύ καλά όσον αφορά τη απώλεια της όρασης μου …εγώ αποφάσισα να συμμετάσχω στην έρευνα για να βοηθήσω τους συγγενείς μου στο μέλλον αλλά και άλλα παιδιά…»

Πηγή: tvxs.gr 20/2/2013

Κατηγορίες Νέων: