ΕΟΠΥΥ: Οι εξαιρέσεις από το πλαφόν συνταγογράφησης

Τους γιατρούς, τις παθήσεις και τα φάρμακα τα οποία εξαιρούνται από το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης, διευκρινίζει με απόφαση του ο Υπουργός Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ αυτών και οι γιατροί της Κεφαλλονιάς. 

Με απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη και του ΕΟΠΥΥ και με στόχο τη διευκόλυνση της εφαρμογής του ελέγχου συνταγογράφησης, εξαιρούνται:
• Χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση), οι καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς), οι ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος), οι μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων και ιστών.
• Φάρμακα των οποίων την χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των Επιτροπών του.
• Οι ιατροί των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών σε ότι αφορά τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε νοσηλευόμενους ή εξερχόμενους κατόπιν νοσηλείας ασθενείς, ωστόσο διευκρινίζεται ότι εμπίπτουν στην εφαρμογή του αναφορικά με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε εξωτερικούς ασθενείς και χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
• Ιατροί που συνταγογραφούν σε ΚΑΠΗ, ιατροί εργασίας, ιατροί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ιατροί σε κοινωφελή νοσοκομεία, ιατροί πολυιατρείων σωμάτων ασφαλείας, και οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ.
• Οι νεοεισερχόμενοι ιατροί στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ή ιατροί που έχουν άδεια λειτουργίας για το πρώτο ιατρείο τους από τον αρμόδιο ιατρικό σύλλογο από το 2011 και μετέπειτα, ιατροί που δεν ασκούσαν θεραπευτικό έργο κατά το 2013, ιατροί για τους οποίους αυξήθηκε ο αριθμός των επισκέψεων σε 400 ανά μήνα, δύναται να παίρνουν το μέσο όρο της ειδικότητας τους.

Επίσης, από το πλαφόν εξαιρούνται και όλοι οι γιατροί της Κεφαλλονιάς, με αφορμή τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί, μετά τους σεισμούς.

Ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα και τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν οι εξαιρέσεις αυτές, ενώ θα συνεχίζει η εξέταση ειδικών περιπτώσεων που χρήζουν παρέμβασης.

Πηγή: virus.com.gr 7/2/2014