Η γραβάτα, τα μάτια και η τύφλωση

Οι άνδρες που βάζουν γραβάτα η οποία είναι σφικτή στο λαιμό τους, επηρεάζουν αρνητικά τα μάτια τους.

Η πίεση μέσα στα μάτια αυξάνεται σημαντικά όταν η γραβάτα είναι σφικτή γύρω από το λαιμό.

Η αύξηση της πίεσης μέσα στα μάτια, οδηγεί στο γλαύκωμα που είναι μια από τις κυριότερες αιτίες ανεπανόρθωτης βλάβης στην όραση και τύφλωσης.

Η γραβάτα που είναι σφικτή γύρω από το λαιμό, πιέζει τις σφαγίτιδες φλέβες του λαιμού. Οι φλέβες αυτές είναι οι κυριότερες οδοί από τις οποίες επιστρέφει το αίμα από το κεφάλι προς την καρδία.

Λόγω της πίεσης από τη σύσφιξη των σφαγίτιδων επηρεάζεται η επιστροφή του αίματος με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση μέσα στα μάτια.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί τόσο σε άνδρες που δεν έχουν γλαύκωμα, που είναι πάθηση που συνοδεύεται από αύξηση της πίεσης μέσα στα μάτια, αλλά και σε άνδρες οι οποίοι ήδη πάσχουν από τη χρόνια αυτή πάθηση.

Τα σημαντικά και ενδιαφέροντα αυτά συμπεράσματα, έχουν προκύψει από έρευνα που δημοσιεύεται τώρα και που έχει γίνει από οφθαλμίατρους της Νέας Υόρκης.

Οι γιατροί υποθέτοντας ότι η αύξηση της πίεσης μέσα στα μάτια μπορεί να προέρχεται και από αύξηση της πίεσης μέσα στο φλεβικό σύστημα της κεφαλής, εξέτασαν την επίδραση που έχει μια σφικτή γραβάτα σε 40 άνδρες.

Από του 40 αυτούς άνδρες, οι 20 δεν έπασχαν από γλαύκωμα ενώ οι άλλοι 20 είχαν γλαύκωμα.

Μέτρησαν τις πιέσεις που υπήρχαν μέσα στα μάτια τους 3 λεπτά μετά από την τοποθέτηση από αυτούς μιας γραβάτας που ήταν σφικτή γύρω από το λαιμό τους, μέχρι σημείου που να νιώθουν λίγο άβολα. Έκαναν επίσης τις ίδιες μετρήσεις και μετά που η γραβάτα είχε αφαιρεθεί και το κολάρο του πουκαμίσου τους ήταν ανοικτό.

Οι επαναλαμβανόμενες μετρήσεις έδειξαν ότι σε 70% των υγιών ανδρών και σε 60% των ανδρών που έπασχαν με γλαύκωμα, η πίεση μέσα στα μάτια αυξανόταν σημαντικά όταν φορούσαν μια γραβάτα που ήταν σφικτή σε σημείο που να τους κάνει να νιώθουν λίγο άβολα.  Μόλις η γραβάτα αφαιρούταν, οι μετρήσεις επέστρεφαν στις φυσιολογικές τιμές.

Τα συμπεράσματα των γιατρών είναι ότι οι γραβάτες που είναι σφικτές γύρω από το λαιμό, αυξάνουν την ενδοφθαλμική πίεση τόσο σε άνδρες που είναι υγιείς όσο και σε άνδρες που πάσχουν από γλαύκωμα.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του γλαυκώματος.

Σημειώνεται ότι ορισμένες πληθυσμιακές έρευνες έδειξαν ότι μέχρι και 1% των ατόμων άνω των 50 ετών παρουσιάζουν γλαύκωμα.

Είναι γνωστό ότι πολλοί άνδρες κατά τη διάρκεια της ημέρας φορούν γραβάτα. Εάν η γραβάτα είναι σφικτή τότε θα υπάρχει συνεχώς μια αυξημένη πίεση μέσα στα μάτια και αυτό είναι ένας παράγοντας που προδιαθέτει στη δημιουργία βλάβης στα οπτικά νεύρα όπως ακριβώς συμβαίνει στο γλαύκωμα.

Ορισμένοι άνδρες που τους αρέσει η γραβάτα να είναι σφικτή, αυτοί που έχουν χοντρό λαιμό, οι παχύσαρκοι και γενικά αυτοί που εργάζονται φορώντας καθημερινά γραβάτα χρειάζεται να είναι προσεκτικοί.

Είναι προτιμότερο η γραβάτα να είναι χαλαρή και να μη σφίγγει καθόλου το λαιμό. Επίσης όταν γίνονται μετρήσεις της ενδοφθαλμικής πίεσης από τον οφθαλμίατρο, δεν πρέπει ο ασθενής να έχει γραβάτα.

Το σφίξιμο του λαιμού από τη γραβάτα μπορεί να είναι ένας παράγοντας που μακροχρόνια είναι δυνατόν να αυξάνει την πίεση μέσα στα μάτια γεγονός που βλάπτει την όραση.

Πηγή: medlook.net 1/2/2014

Κατηγορίες Νέων: