Η Ευρώπη προετοιμάζεται για την “mobile Health”

Τρίμηνη διαβούλευση προκειμένου να συσταθεί ένα σαφέστερο πλαίσιο για την αξία της εφαρμογής της “mobile Health” (mHealth) στην Ευρώπη, δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ).

Εντός του Μαρτίου η Επιτροπή αναμένεται να εγκαινιάσει την Πράσινη Βίβλο για την αξιοποίηση της κινητής τεχνολογίας στην υγεία, αναζητώντας απόψεις για θέματα που αφορούν την ασφάλεια δεδομένων και τη συμμόρφωση προς την προστασία της ιδιωτικότητας, καθώς και για την ασφάλεια των ασθενών και τη νομική σαφήνεια.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι από το Δεκέμβριο του 2012 η ΕΕ είχε ταχθεί υπέρ της αξιοποίησης των ψηφιακών λύσεων στην υγεία, ανακοινώνοντας ένα πλάνο δράσης προκειμένου να άρει τα εμπόδια.

Η διαβούλευση, που θα διαρκέσει 12 εβδομάδες, πρόκειται να ανοίξει στα τέλη του επόμενου μήνα με την ελπίδα να συμμετέχουν εμπλεκόμενοι φορείς του τομέα των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, προγραμματιστές εφαρμογών (apps), επαγγελματίες υγείας, καθώς και το ευρύτερο κοινό.

Ανακοινώνοντας τη διαβούλευση η αντιπρόεδρος της ΕΕ για τη ψηφιακή ατζέντα Neelie Kroes δήλωσε ότι: “Οι κινητές τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν μια τεράστια βοήθεια για τον τομέα της υγείας –από την εξ αποστάσεως παρακολούθηση, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να παραμείνουν δραστήριοι στο σπίτι, μέχρι και από απλές εφαρμογές για κινητά και συσκευές που βοηθούν στην απόκτηση του ελέγχου [της προσωπικής υγείας του καθενός]”.

“Καθώς ο πληθυσμός γερνάει, η υγειονομική μας περίθαλψη κινδυνεύει να καταστεί μη βιώσιμη, ωστόσο η νέα τεχνολογία μπορεί να τη σώσει: η mHealth θα μπορούσε να είναι το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης, με τα δεδομένα των ασθενών εύκολα προσβάσιμα από τους επαγγελματίες για την καλύτερη διάγνωση και τη συνέχεια της φροντίδας”.

Η Neelie Kroes επεσήμανε ακόμη ότι η ευρωπαϊκή οικονομία εφαρμογών ανέρχεται στα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ και έχει συμβάλλει στη δημιουργία 1,8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι 231 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο θα έχουν “κατεβάσει” εφαρμογές health & fitness, με τα συνολικά έσοδα για τη συγκεκριμένη κατηγορία να αναμένονται να φτάσουν σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για φέτος.

Η κα Kroes προειδοποίησε ωστόσο ότι οι βελτιώσεις σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς, όπως η mHealth, εξαρτώνται από τις ευρύτερες εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Υπάρχουν ακόμη θέματα που χρήζουν διευθέτησης όπως τα τέλη περιαγωγής και οι συμφωνίες με τους πάροχους τηλεπικοινωνιών, αλλά και η ανάγκη για γρήγορα και αξιόπιστα ευρυζωνικά δίκτυα.

Κατέληξε πάντως ότι η “η mHealth είναι ένας συναρπαστικός και πολλά υποσχόμενος τομέας από τον οποίο όλοι θα ωφεληθούν”.

Στο παρακάτω βίντεο η Neeile Kroes ανακοινώνει τη διαβούλευση.

Πηγή: medicaltv.eu 1/3/2014