Θεαματικά βελτιωμένα εμφυτεύματα του αμφιβληστροειδούς αναμένεται να αποκαταστήσουν την όραση στους τυφλούς

Από τον Pete Brown.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και του Πανεπιστημίου του Tübingen έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία εμφυτευμάτων του αμφιβληστροειδούς που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν χάσει την όρασή τους να δουν κάτι περισσότερο από την αίσθηση του φωτός και ασαφή σχήματα.

Ο Wolfgang Fink, αναπληρωτής καθηγητής στα τμήματα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα των ηλεκτρικών και μηχανικών υπολογιστών και της βιοϊατρικής μηχανικής, ερευνά νέα σχέδια εμφυτευμάτων και μεθόδων ηλεκτρικής διέγερσης του αμφιβληστροειδούς που θα επιτρέψει αμφιβληστροειδούς εμφυτεύματα να παράγουν πολύ πιο καθαρές εικόνες.

Ο Fink διεξήγαγε την έρευνα από κοινού με τον Erich Schmid, ομότιμο καθηγητή της θεωρητικής Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία. Ο Fink παρουσίασε τα ευρήματά της ομάδας του κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Νεύρο-Μηχανικης που διοργανώθηκε στο Σαν Ντιέγκο 6-8 Νοεμβρίου 2013, από το τμήμα Μηχανικής-Ιατρικής και Κοινωνικής-Βιολογίας.

Μόνο μια χούφτα εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο έχουν ασχοληθεί με την ανάπτυξη εμφυτευμάτων του αμφιβληστροειδούς, τα οποία διεγείρουν επιζώντα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς σε άτομα που έχουν χάσει την όρασή τους λόγω κοινών εκφυλιστικών ασθενειών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Τα εμφυτεύματα αυτά μπορούν να ανιχνεύσουν συνήθως την παρουσία του φωτός, αλλά οι εικόνες που αντιλαμβάνονται οι ασθενείς έχουν πολύ χαμηλή ανάλυση.

Μετάφραση: Παντελής Πίττας

Πηγή: http://goo.gl/MWdWpL 21/11/2013

Κατηγορίες Νέων: