Ιρλανδία: Έγκριση του πρώτου κέντρου παραγωγής βλαστικών κυττάρων

Έπειτα από την νέα χορήγηση άδειας στο NUI του Galway της εταιρίας Irish Medicines Board, μπορούν να παραχθούν βλαστικά κύτταρα για ανθρώπινη χρήση. Το κέντρο αυτό είναι από τα λίγα που υπάρχουν και έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη για δημιουργία βλαστικών κυττάρων.

Τα βλαστικά κύτταρα χρησιμεύουν ως μηχανισμός επιδιόρθωσης του σώματος. Μπορούν να απομονωθούν από ιστούς, όπως ο μυελός των οστών και το λίπος και να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο. Αρκετά αμφιλεγόμενα είναι τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, τα οποία έχουν υψηλή αξία για την ικανότητά τους να μετατρέπονται σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρου στο σώμα, αλλά οι επιστήμονες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν κύτταρα του δέρματος από ενήλικες με σκοπό να δημιουργήσουν ένα βλαστικό κύτταρο, το οποίο θα είναι παρόμοιο με αυτά των εμβρυϊκών. Συνεπώς, τα βλαστικά κύτταρα επιτρέπουν στους επιστήμονες να στοχεύσουν σε θεραπείες ασθενειών όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και άλλες συναφείς ασθένειες.

Σκοπός του NUI στο Galway είναι να βοηθήσει την Ιρλανδία να αναπτύξει θεραπείες για ένα ευρύ φάσμα κλινικών προβλημάτων τα οποία δεν έχουν αποτελεσματικές θεραπείες μέχρι σήμερα. Στην δήλωσή του ο John O' Dea, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Irish Medical Devices, υπογράμμισε ότι τα έσοδα από τα προϊόντα της διαδικασίας αυτής εκτιμήθηκαν σε περίπου €1.300.000.000 το 2013 και με 40% αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι.

Πηγή: bioethics.gr 31/1/2014

Κατηγορίες Νέων: