Κίνδυνος για την όραση από τα fillers γύρω από τα μάτια

Η έγχυση fillers στις ρυτίδες του μετώπου και γύρω από τα μάτια μπορεί να πλήξει την όραση, προειδοποιούν επιστήμονες από το Λος Άντζελες.

Ο κίνδυνος αυτός, γράφουν στην επιθεώρηση «JAMA Ophthalmology», είναι πάρα πολύ μικρός, αλλά σε εκείνους τους ελάχιστους ασθενείς που θα παρουσιάσουν πρόβλημα οι συνέπειες είναι μη αναστρέψιμες.

Όπως επισημαίνουν στο άρθρο τους, η υποδόρια έγχυση λίπους, κολλαγόνου, υαλουρονικού οξέος και άλλων fillers είναι μία πάρα πολύ συχνή και ασφαλής μέθοδος για την άμβλυνση των ρυτίδων, οι συνηθέστερες παρενέργειες της οποίας είναι μώλωπες ή διόγκωση του δέρματος.

Ωστόσο, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει τα fillers για χρήση μόνο στα κεντρικά τμήματα του προσώπου (όπως ο χώρος ανάμεσα στα φρύδια και γύρω από το στόμα) και όχι στο μέτωπο ή γύρω από τα μάτια.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί γιατροί τα χρησιμοποιούν «εκτός έγκρισης» σε αυτές τις περιοχές, γράφουν η δρ Μισελ Κέιρλ, οφθαλμίατρος στον Ιατρικό Όμιλο Retina Vitreous Associates του Λος Άντζελες, και οι συνεργάτες της.

Όπως εξηγούν στο άρθρο τους, στο οποίο περιγράφουν τις περιπτώσεις τριών ασθενών, το πρόβλημα είναι ότι όταν τα fillers εγχέονται στις λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια, υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν κατά λάθος στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία.

Από εκεί μπορεί να βρουν τον δρόμο τους έως την κεντρική αρτηρία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού, παρεμποδίζοντας την παροχή αίματος και προκαλώντας βλάβες στην όραση.

«Αν και η επιπλοκή αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια, ο αντίκτυπός της είναι σημαντικός», δήλωσε η δρ Κέιρλ στο LiveScience. «Ένας μώλωπας τελικά θα φύγει, αλλά η απώλεια της όρασης είναι μόνιμη».

Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς ότι αυτού του είδους οι μέθοδοι αισθητικής φέρουν μικρό κίνδυνο βλάβης της οράσεως.

Η δρ Κέιρλ και οι συνεργάτες της περιέθαλψαν τρεις ασθενείς, οι οποίοι έχασαν την όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια έπειτα από αισθητική επέμβαση με fillers.

Η πρώτη ασθενής ήταν μία γυναίκα 45 ετών, στην οποία έγινε έγχυση κολλαγόνου και ενός filler που περιέχει κολλαγόνο, μικροσφαιρίδια PMMA και λιδοκαϊνη. Όταν ολοκληρώθηκε η έγχυση, άνοιξε τα μάτια της και ανακάλυψε ότι είχε χάσει την όρασή της από το δεξιό μάτι.

Ο δεύτερος ασθενής ήταν ένας 30άρης άνδρας, ο οποίος απευθύνθηκε στους οφθαλμιάτρους όταν έχασε μέρος της όρασής του από το αριστερό μάτι, έπειτα από έγχυση ενός filler με υαλουρονικό οξύ.

Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, η έγχυση είχε διακόψει την παροχή αίματος σε ορισμένα τμήματα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού του.

Παρομοίως, μία υγιής 60άρα γυναίκα εκδήλωσε σοβαρή απώλεια της όρασης έπειτα από εγχύσεις λίπους γύρω από γραμμή των μαλλιών.

Από τους ασθενείς αυτούς, μόνο σε μία περίπτωση υπήρξε κάποια βελτίωση της όρασης με επιθετική θεραπεία, αλλά αυτή ήταν μικρή.

Οι ειδικοί σημειώνουν στο άρθρο τους ότι το δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια είναι τόσο πολύπλοκο, ώστε κάθε έγχυση που γίνεται σε αυτή την περιοχή φέρει τον κίνδυνο της εισόδου του εγχεόμενου υλικού στην κύρια αρτηρία των ματιών.

Και καταλήγουν: «Συνιστάμε να προστεθεί το ενδεχόμενο τύφλωσης ή σημαντικής απώλειας της οράσεως στους δυνητικούς κινδύνους για τους οποίους ενημερώνουν οι γιατροί τους ασθενείς τους, πριν από αυτού του είδους τις αισθητικές επεμβάσεις».

Πηγή: Τα Νέα 7/3/2014

Κατηγορίες Νέων: