Καταγραφή Προσβασιμότητας Δημόσιων Χώρων

Μόνο φιλικές δεν είναι οι πόλεις μας για άτομα με κινητικές αναπηρίες, είχε πει παλαιότερα η Ευαγγελία Κοντογιωργάκη, Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων και Γενική Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών.

Γι' αυτό και ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ - SKEP) καλεί όλους μας να επισκεφθούμε την ιστοσελίδα του, να πατήσουμε πάνω στο "Προσβασιμότητα" και να καταγράψουμε το βαθμό προσβασιμότητας σε διάφορους δημόσιους χώρους.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος ενδιαφέρεται να συγκεντρώσει πληροφορίες για όλων των ειδών τα μέρη –club, σουπερμάρκετ, μαγαζιά, πλατείες, δημόσιες υπηρεσίες–, μιας και το ζητούμενο δεν είναι να γνωρίζουμε μονάχα τους χώρους που είναι προσβάσιμοι, αλλά να ξέρουμε και όλους εκείνους που "αποκλείουν" κάποιες ομάδες ανθρώπων.

Για να επιτευχθεί, όμως, κάτι τέτοιο, θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας σε αυτή την προσπάθεια, αφού είναι αδύνατο να αλλάξουμε τα πράγματα γύρω μας εάν δεν αλλάξουμε πρώτα στάση ζωής, αφήνοντας πάντα στους άλλους την ευθύνη και τη δράση!

Ας μπούμε, λοιπόν, όλοι στη διαδικασία να δούμε αλλιώς τους χώρους γύρω μας. Ας τους προσεγγίσουμε κάτω από το πρίσμα ενός ατόμου που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα ανάμεσά μας.

Γιατί, όπως διαπίστωσε, ωστόσο με απορία, κάποτε ένας μαθητής στην ομάδα Σ.Κ.Ε.Π.: «Ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος για τους ανάπηρους, και εμείς τι κάνουμε για αυτό;» Ήρθε η ώρα να κάνουμε όλοι κάτι!

Κλείνοντας να πούμε ότι ο Σ.Κ.Ε.Π. είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2008 με σκοπό να δώσει φωνή και βήμα στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες νέων, και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει όσους δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Επιπλέον, λειτουργεί ως πλατφόρμα επικοινωνίας.

Αξίζει να επισκεφθείτε τόσο την επίσημη ιστοσελίδα του Σωματείου (www.skep.gr), όσο και τη σελίδα του στο facebook (http://snurl.com/285xybs), για να δείτε το σπουδαίο έργο και τις αξιόλογες δράσεις που πραγματοποιεί.

Άτομο με πρόβλημα κινητικότητας που βρίσκεται σε καροτσάκι αδυνατεί να ανέβει τις σκάλες σε δημόσιο χώρο.

Επιμέλεια: Ελίνα Μιαούλη
Πηγή: www.skep.gr 15/11/2013