Μισό εισιτήριο για… μεγαλόσωμα ζώα και… διαβατήριο

Η τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατούσε στα τρένα και στα λεωφορεία της χώρας μας, κατά τη μεταφορά ζώων, θα είναι σύντομα παρελθόν.

Τα ζώα μπορούν να ταξιδεύουν με τους συνοδούς τους, σε τρένα και λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όμως τίθενται προϋποθέσεις.

Το πώς θα μεταφέρονται τα ζώα διευκρινίστηκε με εγκύκλιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έπειτα από συναντήσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) με τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αυτά που αλλάζουν είναι συνοπτικά:

- Στις αμαξοστοιχίες, τα μικρόσωμα ζώα, μεταφέρονται με κλουβί μεταφοράς ή με λουρί και φίμωτρο.

- Στα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταφέρονται μόνο μικρόσωμα ζώα, και μόνο με κλουβί μεταφοράς.

- Απαγορεύεται η μεταφορά ασυνόδευτων ζώων.

- Οι σκύλοι βοηθοί ΑΜΕΑ, μεταφέρονται χωρίς περιορισμούς και δωρεάν.

- Στις αμαξοστοιχίες μεταφέρονται μεγαλόσωμα ζώα, μόνο με λουρί και φίμωτρο-δεν απαιτείται πλέον κλουβί, καταβάλλοντας τη μισή τιμή του εισιτηρίου της αντίστοιχης θέση του επιβάτη που το συνοδεύει.

- Τα ζώα ταξιδεύουν μόνο εφόσον έχουν microchip και ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο.

Με την ίδια εγκύκλιο γίνεται ξεκάθαρο ότι απαγορεύεται η μεταφορά ζώων στις αποσκευές, τόσο στα λεωφορεία όσο και στις αμαξοστοιχίες, ενώ η μεταφορά τους δεν έγκειται σε καμία περίπτωση στην κρίση του προσωπικού ή των συνεπιβατών.

Καταλήγοντας, για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ περιορίζει τα δρομολόγια στα οποία επιτρέπονται τα ζώα. Ετσι, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει έγκαιρα οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν σε κάποιον κοντινό σταθμό ώστε να ταξιδέψουν χωρίς προβλήματα.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αυτή τη στιγμή με το δίκτυό της, καλύπτει μεγάλες αποστάσεις (π.χ. Αθήνα – Θεσσαλονίκη κ.λπ.) καθώς επίσης ελέγχει και τις προαστιακές γραμμές (π.χ. Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο) διευκολύνοντας έτσι τους τουρίστες (Έλληνες και μη), καθώς και φοιτητές που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν το μεγαλύτερο πρόβλημα μετακινήσεων μαζί με τα ζώα τους, από και προς τις σχολές τους.

Δημήτρης Μπαλής

Πηγή: driveandtravel.gr 20/1/2014

Κατηγορίες Νέων: