Ξανθελάσματα

Τα ξανθελάσματα είναι κιτρινωπές πλάκες λίπους που συχνά συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα των βλεφάρων. Σε μερικούς ασθενείς σχετίζονται με αυξημένη χοληστερίνη, αλλά σε περισσότερους από τους μισούς δεν ξέρουμε την αιτία.

Πρόκειται για τοπικές συγκεντρώσεις λιπιδίων κάτω από την επιδερμίδα που εμφανίζονται κυρίως στα άνω και κάτω βλέφαρα, κοντά στη μύτη.

Οι ίδιες οι βλάβες είναι ανώδυνες και ακίνδυνες. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται από υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς με ξανθελάσματα είναι καλό να υποβάλλονται σε αναλύσεις αίματος προκειμένου να ελεγχθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Δεν χρειάζονται θεραπεία. Αν ενοχλούν αισθητικά μπορούν να αφαιρεθούν είτε χειρουργικά ή καλύτερα με laser. Συχνά επανεμφανίζονται μετά την αφαίρεσή τους, ειδικά σε άτομα με υψηλή χοληστερίνη.
Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να πάτε σε ένα οφθαλμίατρονα επιβεβαιώσει ότι όντως είναι ξανθελάσματα και όχι κάτι διαφορετικό και ενδεχομένως πιο επικίνδυνο. Αν όντως είναι ξανθελάσματα, θα ήταν καλό να απευθυνθείτε στον παθολόγο σας , για να ελέγξει αν τα λιπίδια του αίματός σας είναι φυσιολογικά ή όχι.
420000

Ξανθελάσματα: Σημάδια κινδύνου γύρω από τα βλέφαρα

Οι ερευνητές του νοσοκομείου Χέρλεβ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Άννα Τίμπγιορκ-Χάνσεν του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, δημοσίευσαν μία μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, σύμφωνα με την οποία τα κιτρινωπά σημάδια πάνω στα βλέφαρα ή γύρω από αυτά αποτελούν ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό έμφραγμα και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα ξανθελάσματα, που συνήθως προκαλούνται από την υψηλή χοληστερίνη, αποτελούν ένδειξη για συσσώρευση λιπαρών ουσιών στο σώμα. Οι καρδιολόγοι μπορούν να αξιοποιήσουν το νέο εύρημα για να κάνουν καλύτερες διαγνώσεις στους ασθενείς τους.

Οι Δανοί επιστήμονες μελέτησαν σχεδόν 13.000 άτομα ξεκινώντας από τη δεκαετία του ΄70 και στην αρχή της έρευνας το 4,4% του δείγματος είχε ξανθελάσματα. Μετά από 33 χρόνια, 1.872 άνθρωποι είχαν πάθει έμφραγμα, 3.700 είχαν άλλο καρδιολογικό πρόβλημα και 8.507 είχαν πεθάνει.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι όσοι είχαν τα κίτρινα σημάδια γύρω από τα μάτια, ήσαν αυτοί που αντιμετώπιζαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Όσοι είχαν ξανθελάσματα, είχαν πιθανότητα αυξημένη κατά 48% να πάθουν έμφραγμα, κατά 39% να αποκτήσουν άλλο καρδιολογικό πρόβλημα και κατά 14% να πεθάνουν πρόωρα.

Όσοι έχουν ξανθελάσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υψηλού κινδύνου άτομα, γι” αυτό πρέπει να επισκεφθούν γιατρό και, παράλληλα, να κάνουν αλλαγές στο στιλ ζωής τους, όπως να ασκούνται περισσότερο σωματικά και να τρώνε πιο υγιεινά, κυρίως για να ρίξουν την «κακή» χοληστερίνη τους.

Επίσης προειδοποίησαν ότι ορισμένοι άνθρωποι πηγαίνουν σε δερματολόγους προκειμένου να βγάλουν τα ξανθελάσματα για αισθητικούς λόγους, χωρίς όμως να συνειδητοποιούν ότι στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Πηγή: medicaltv.eu 4/3/2014

Κατηγορίες Νέων: