Οίδημα στην ωχρά κηλίδα και επιωχρικές μεμβράνες

Διάφορα σύνδρομα επηρεάζουν την ωχρά κηλίδα, η οποία είναι μια περιοχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς μεγέθους ένα με δύο χιλιοστά. Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση των οπτικών κυττάρων, πράγμα το οποίο εξηγεί το ότι η ωχρά κηλίδα ελέγχει την οξεία, ευκρινή κεντρική όραση που είναι απαραίτητη για το διάβασμα, το γράψιμο ή την οδήγηση.

Οι υπόλοιπες περιοχές του αμφιβληστροειδούς είναι υπεύθυνες για τη λιγότερο ευκρινή όραση του περιφερικού οπτικού πεδίου. Σε όλα τα σύνδρομα τα οποία επηρεάζουν την ωχρά κηλίδα, ανεξαρτήτως της αιτίας- θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς, φλεγμονώδεις νόσοι, μετεγχειρητικές επιπλοκές, αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, ανώμαλη πρόσφυση του υαλοειδούς στον αμφιβληστροειδή ή ιδιοπαθής επιωχρική μεμβράνη- το τελικό αποτέλεσμα είναι η δημιουργία οιδήματος. Το οίδημα αυτό επεκτείνεται και διαταράσσει τις συνδέσεις των νευρικών κυττάρων με αποτέλεσμα να μειώνεται το οπτικό σήμα το οποίο καταλήγει στον εγκέφαλο. Ακολουθεί μια συνεχής και προοδευτική απώλεια της κεντρικής οπτικής οξύτητας. Όσο μεγαλύτερο είναι το οίδημα, τόσο μεγαλύτερη η μείωση της όρασης. Επίσης, εάν υπάρχουν πτυχές στον αμφιβληστροειδή από ανώμαλη προσκόλληση του υαλοειδούς, ο ασθενής θα αντιλαμβάνεται παραμόρφωση των αντικειμένων. Αν δεν γίνει καμιά θεραπεία, σιγά σιγά τα επηρεασμένα κύτταρα πεθαίνουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται σταδιακά και μόνιμα η όραση.

Χειρουργική θεραπεία

Ο σκοπός της επέμβασης είναι σταματήσει η απώλεια της όρασης ή ακόμα αν είναι δυνατόν να επέλθει και κάποια βελτίωση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο χειρουργός θα προχωρήσει με τον εξής τρόπο:

Πρώτα, θα γίνει υαλοειδεκτομή, δηλαδή αφαίρεση του υαλοειδούς σώματος με τη βοήθεια του υαλοειδοτόμου, αντικαθιστώντας το με ανάλογο υγρό. Μετά αφαιρεί το οπίσθιο υαλώδες το οποίο συχνά είναι προσκολλημένο πάνω στον αμφιβληστροειδή. Στη συνέχεια αφαιρεί την έσω αφοριστική μεμβράνη του αμφιβληστροειδούς από την οπίσθια περιοχή. Αυτή η μεμβράνη είναι ένα πολύ λεπτό φιλμ πάχους μερικών μικρών, περίπου δέκα φορές πιο λεπτή από μια τρίχα. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην καταπολέμηση του οιδήματος, διακόπτει την κυτταρική καταστροφή που προκαλεί και έτσι σταματά την μείωση της όρασης. Επίσης, επιτρέπει σε μερικά από τα εναπομείναντα νευρικά κύτταρα να επανασυνδεθούν, γι αυτό και πολλές φορές είναι η δυνατή η μερική βελτίωση της όρασης.

Κατά την έξοδο σας από την κλινική, θα πρέπει να ενσταλάζετε οφθαλμικές σταγόνες στο μάτι σας. Το όνομα του κολλυρίου, η συχνότητα και η διάρκεια της θεραπείας θα αναγράφεται στη συνταγή σας.

Ο επίδεσμος αφαιρείται την επόμενη μέρα μετά από την εγχείρηση. Θα μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας ασχολίες, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σε ορισμένα θέματα για 15 ημέρες:

- Πρώτον, μην ερεθίζετε το μάτι σας. Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε σιαμπού ή σαπούνι και μην μπαίνετε σε πισίνες.
- Δεύτερον, αποφύγετε κάθε πηγή μικροβίων. Προσπαθήστε να μην κρυολογήσετε και αποφύγετε άτομα με μολύνσεις. Μια μόλυνση στο μάτι είναι σοβαρή επιπλοκή και χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση. Εάν αισθανθείτε πόνο ή κοκκίνισμα στο μάτι σας, επικοινωνήστε αμέσως με το χειρουργό σας.

Η όραση σας θα βελτιώνεται σταδιακά για τους επόμενους έξι μήνες μετά την εγχείρηση. Εάν όλα βαίνουν καλώς, σε ένα μήνα η όραση σας θα επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν από την εγχείρηση. Εάν υπάρξει βελτίωση στην όραση σας, αυτή θα πρέπει να αναμένεται μέσα στους επόμενους έξι μήνες, γι αυτό είναι καλύτερα να μην αλλάξετε τα γυαλιά σας μέσα σε αυτό το διάστημα.

Τέλος, θα πρέπει να ξέρετε ότι ο κίνδυνος να πάθετε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια είναι ελαφρώς αυξημένος. Επίσης, σε ασθενείς που δεν είχαν υποβληθεί προηγουμένως σε επέμβαση καταρράκτη, μπορεί ο καταρράκτης να χειροτερέψει.

Δείτε το αντίστοιχο video.

Πηγή: EVRS 18/8/2011

Κατηγορίες Νέων: