Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης: "Σλάλομ στους Δρόμους"

Μία δράση ευαισθστοποίησης για τα προβλήματα των ατόμων με κινητική αναπηρία.

Ένα πρόγραμμα προσομοίωσης με μικρούς και μεγάλους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικής αναπηρίας να κάθονται σε αναπηρικό αμαξίδιο, με στόχο να μετακινηθούν στους δρόμους της πόλης τους. Η συγκεκριμένη βιωματική προσέγγιση αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, δηλαδή της μη προσβασιμότητας. Η δράση υλοποιείται παρουσία ατόμων με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία, οι οποίοι παρέχουν και τις πρώτες "οδηγίες χρήσης".

Ο Δήμος Βριλησσίων και ο Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, σας προσκαλούν στην 1 η Βιωματική δράση του Σ.Κ.Ε.Π., “Σλάλομ στους Δρόμους”. Όλοι μαζί, θα καταγράψουμε τα πρακτικά καθημερινά εμπόδια που δυσκολεύουν τα άτομα με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία.

ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΩ ΆΝΕΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ;

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία είναι η δυσκολία μετακίνησης και κυρίως η έλλειψη προσβασιμότητας. Θέλουμε από όλους να μπουν στη διαδικασία να δουν αλλιώς τους χώρους γύρω τους. Να τους προσεγγίσουν κάτω από το πρίσμα ενός ατόμου που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα ανάμεσα μας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΣΛΑΛΟΜ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ» του Σ.Κ.Ε.Π.

Το Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης και Κινητοποίησης του Σ.Κ.Ε.Π. «ΣΛΑΛΟΜ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ» που θα εξελιχθεί στο Δήμο ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ περιλαμβάνει:

  1. Δράση βιωματικής προσομοίωσης κινητικής & αισθητηριακής αναπηρίας, με μικρούς και μεγάλους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικής αναπηρίας να κάθονται σε αναπηρικό αμαξίδιο, με στόχο να μετακινηθούν στους δρόμους της πόλης τους. Επίσης μαζί με Εκπαιδευτή Κινητικότητας & Προσανατολισμού για Άτομα με προβλήματα όρασης, θα δώσουμε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν τον τρόπο αντίληψης των ατόμων με προβλήματα όρασης σε διάφορες δραστηριότητες όπως κίνηση στο χώρο με τη βοήθεια λευκού μπαστουνιού, τεχνικές συνοδείας κτλ). ​
  2. Μια καταγραφή προσβασιμότητας δημοσίων και ιδιωτικών χώρων. Μοιράζεται στο κοινό ένα ερωτηματολόγιο προσβασιμότητας, το οποίο έχει δημιουργηθεί από στελέχη του Σ.Κ.Ε.Π., άτομα με κινητική αναπηρία. Η συγκεκριμένη βιωματική προσέγγιση έχει ως στόχο: Α/ Την ανάδειξη του μεγέθους του προβλήματος, δηλαδή της μη προσβασιμότητας. Β/ Την εξοικείωση με την εικόνα της αναπηρίας, μέσω της ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης του γενικού πληθυσμού στα πρακτικά προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη προσβασιμότητας. Γ/ Την αλλαγή νοοτροπίας και στάσης όσων δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013, από τις 11.30 έως και τις 14.00, στην πλατεία Αναλήψεως, στα Βριλήσσια. Σε περίπτωση βροχής, η δράση θα μετατεθεί το Σάββατο 7/12 την ίδια ώρα.

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ;

Η δράση υλοποιείται με την συμμετοχή ενός ευρύτερου κοινού, μικρών & μεγάλων (δημοτών και περαστικών), παρουσία ατόμων με κινητική αναπηρία, οι οποίοι είναι στη διάθεση του κοινού και θα παρέχουν τις πρώτες «οδηγίες χρήσης».

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

  • ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ​
  • Σ.Κ.Ε.Π. – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

Λίγα λόγια για τον ΣΚΕΠ

Ο Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδρύθηκε στην Αθήνα, το 2008. Κεντρικός άξονας είναι η καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων με αναπηρίες μέσω της ευαισθητοποίησης, συνύπαρξης και κοινωνικοποίησης με τον γενικό πληθυσμό.

Με στόχο:

  1. Την εξοικείωση με την εικόνα της αναπηρίας (μέσω της ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης των μαθητών γενικής εκπαίδευσης).
  2. Την αλλαγή νοοτροπίας του γενικού πληθυσμού ταυτόχρονα με τη δημιουργία αντανακλαστικών και αντιλήψεων κοινωνικής ευθύνης.
  3. Την κοινωνικοποίηση των νέων με αναπηρίες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

  • Δήμου Βριλησσίων: 213 2050500 – 213 2050599
  • Σ.Κ.Ε.Π.: 2118009876 

​ΣΚΕΠ | www.skep.grskep@skep.gr 


Πηγή: noesi.gr 30/11/2013

Κατηγορίες Νέων: