Το ελληνικό "Aiuto" που έκλεψε τις εντυπώσεις στην Ευρώπη

Ο 23χρονος Θάνος Παππάς με το "Aiuto" σάρωσε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό "Σχεδίαση, Μέλλον, Προσβασιμότητα"
 

Ελληνικό χρώμα είχε ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός "Σχεδίαση, Μέλλον, Προσβασιμότητα", που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων σε συνεργασία με τη Fiat, καθώς ο 23χρονος Θάνος Παππάς ήταν ένας εκ των τριών νικητών.

Ο νεαρός, που είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συμμετείχε στο διαγωνισμό με το "Aiuto". Βραβεύτηκαν επίσης, ο Γερμανός Sebastian Grenzhäuser και ο Ιταλός Antonio Paglia.

Το ελληνικό "Aiuto"

Πρόκειται για ένα μικρό ηλεκτροκίνητο όχημα πόλης που έχει στόχο να εξισώσει τα άτομα με αναπηρία με όλους τους υπόλοιπους στο κομμάτι τις αυτονομίας και της δυνατότητας οδήγησης.

Μέσω ενός ημι-αυτόνομου συστήματος οδήγησης, το όχημα μπορεί να υποβοηθά στην οδήγηση τους ανθρώπους με αναπηρίες διαφόρων ειδών (μειωμένη όραση, ακοή, κινητικά προβλήματα κ.α.), δίνοντας τους πληροφορίες ανά πάσα στιγμή, αξιοποιώντας τις "δυνατές" αισθήσεις τους. Για παράδειγμα σε έναν άνθρωπο με προβλήματα ακοής το όχημα δίνει περισσότερο οπτικά ερεθίσματα για τη θέση άλλων οχημάτων γύρω του και για την κατάσταση του οχήματος του. Επίσης, μέσω ειδικών αισθητήρων, το Aiuto μπορεί να διορθώσει πιθανές λανθασμένες επιλογές του οδηγού, αποφεύγοντας μικροατυχήματα. Εκτός από τα άτομα με αναπηρίες, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο και σε ηλικιωμένους οδηγούς, με ασθενέστερες αισθήσεις και μειωμένα αντανακλαστικά.

Οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες (παραπληγικοί, τετραπληγικοί κτλ) εισέρχονται στο όχημα από το πλάι μαζί με το αναπηρικό αμαξίδιο τους, ενώ αν θέλουν, μπορούν να χειριστούν όλες τις λειτουργίες του οχήματος μέσω φωνητικών εντολών. Το Aiuto μπορεί επίσης να φιλοξενήσει 2 ακόμα επιβάτες στα πίσω καθίσματα, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης τους, μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος infotainment. Έτσι, ο οδηγός με αναπηρία, μπορεί εκμεταλλευόμενος την πρόοδο της τεχνολογίας, να μετακινηθεί με ασφάλεια με την οικογένεια ή τους φίλους του σε αστικό περιβάλλον, απολαμβάνοντας το ευρύχωρο εσωτερικό, την άνεση και την αυξημένη αυτονομία που του προσφέρει το όχημα.

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός αποτέλεσε μέρος του προγράμματος OFMN για την ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων γύρω από μία βασική πλευρά της κινητικότητας στο μέλλον: την προσβασιμότητα σε όλες τις μορφές της. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στο διαδίκτυο με τον αντιπρόεδρο της Fiat Chrysler EMEA, Roberto Giolito και τους σχεδιαστές της εταιρίας να προσφέρουν ιδέες με θέμα "Σχεδίαση, Μέλλον, Προσβασιμότητα".

Η συμμετοχή κυρίως νέων ηλικίας 18-34 ετών από όλη την Ευρώπη ήταν ενθουσιώδης. Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν από τους σχεδιαστές της Fiat με κριτήρια την πρωτοτυπία, την έμπνευση και την ικανότητα πρόβλεψης μελλοντικών σεναρίων.

Το "Aiuto" του Θάνου Παππά ήταν από τα σχέδια που ξεχώρισε και έτσι ο νεαρός γραφίστας "εξαργύρωσε" πριν λίγες μέρες το βραβείο του, που ήταν διαμονή στο Τορίνο και επίσκεψη στο σχεδιαστικό κέντρο της Fiat, ένα από τα πιο διάσημα στον κόσμο.

Πηγή: news247.gr 25/2/2014

Κατηγορίες Νέων: