Το μπλε φως αντικαθιστά τον καφέ;

Το μπλε φως το τελευταίο διάστημα έχει πάρει αρκετές «κακές κριτικές» εξαιτίας των διαταραχών που προκαλεί στον ύπνο, αφού τα smartphones και οι άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται λίγο πριν τον ύπνο, μπορεί να οδηγήσουν σε ένα ανήσυχο βράδυ, μια και το φως τους προκαλεί καταστολή της μελατονίνης, μιας χημικής ουσίας που ελέγχει το βιολογικό ρολόι του σώματος.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και θετικά πράγματα που προκαλούνται από τη χρήση συσκευών με μπλε φως (στη σωστή χρονική στιγμή βέβαια), σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, αφού μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο να είναι σε εγρήγορση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Mid της Σουηδίας, συνέκριναν τις επιδράσεις της καφεΐνης και του μπλε φωτός στον εγκέφαλο και βρήκαν πως και τα δύο έχουν θετική δράση. Είναι ενδιαφέρον ότι, οι άνθρωποι που εκτίθενται στο συγκεκριμένο φως, απέδωσαν καλύτερα στο τεστ λειτουργίας του εγκεφάλου -στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και άσκηση απόσπασης προσοχής- σε σχέση με τους χρήστες καφεΐνης.

«Το μπλε φως και η καφεΐνη, αποδεικνύεται ότι έχουν διαφορετικές συνέπειες στην ψυχοκινητική λειτουργία του ανθρώπου», ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης. «Το φως έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει θετικά μια σειρά από ρυθμίσεις, όπου η γνωστική λειτουργία και η εγρήγορση είναι σημαντικές».

Η μελέτη αυτή βασίζεται σε έρευνα που δείχνει πως, το μπλε φως μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές ικανότητες, όπως είναι η μνήμη, η εγρήγορση, καθώς και το χρόνο αντίδρασης.

Μολονότι δεν είναι επιβλαβές για τους ανθρώπινους ιστούς, το μπλε φως μπορεί να έχει ισχυρές βιολογικές επιδράσεις στο σώμα και για το λόγο αυτό, ολοένα και συχνότερα χρησιμοποιείται από τους ειδικούς σε πολλά ιατρικά θεραπευτικά σχήματα. Για παράδειγμα, οι γιατροί του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης, έχουν αναπτύξει ένα αυτοκόλλητο που εκπέμπει μπλε φως και βοηθά στη θεραπεία του πόνου!

Επίσης, το συγκεκριμένο φως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κακής αναπνοής, αφού δίλεπτη έκθεση στο μπλε φως των λαμπτήρων που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση των δοντιών, είναι αρκετή για να σκοτώσει τα βακτήρια που υπάρχουν στο σάλιο και συνδέονται με τη δύσοσμη αναπνοή!

Τα οφέλη του φωτός αυτού μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και τους τυφλούς, μια και μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ διαπίστωσε πως, ακόμα και όταν η όραση είναι μειωμένη ή μηδενική, οι αλλαγές του φωτός μπορούν ακόμα να «εγγραφούν» στον εγκέφαλο.

Η έρευνα θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη θεραπεία των τυφλών, καθώς και σε άλλες γνωστικές διαταραχές, επειδή οι γιατροί δυνητικά μπορούν να χρησιμοποιούν το φως για την ενεργοποίηση συγκεκριμένων τμημάτων του εγκεφάλου.

Πηγή: capitalhealth.gr 26/11/2013

Κατηγορίες Νέων: