Το ομιλούν βιβλίον

Σε ένα φύλλο της εφημερίδας Παρατηρητής Χανίων του 1930, διαβάζουμε για μια νέα εφεύρεση: το ομιλούν βιβλίον, μακρινό πρόδρομο του audio book. Διαβάζοντας για «κουβαρίστρες» και «νήμα», εικάζουμε ότι πρόκειται είτε για μια μάλλον αποτυχημένη προσπάθεια να περιγραφεί το μαγνητόφωνο (με μπομπίνα), η ιδέα για τη δημιουργία του οποίου συζητείτο ακριβώς εκείνη την εποχή, είτε —το πιθανότερο— κάποια από τις συσκευές που κατασκευάζονταν από τα τέλη του 19ου αιώνα και χρησιμοποιούσαν σύρμα για την ηχογράφηση και την αναπαραγωγή του ήχου:

Το Telegraphon του Valdemar Poulsen (1898).

Το Telegraphon του Valdemar Poulsen (1898).

Πάντως, το άρθρο της χανιώτικης εφημερίδας δεν αναφέρεται σε συσκευή ηχογράφησης παρά μόνον αναπαραγωγής ήχου. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι , όχι κάποιο άλλο βιβλίο:

Άρθρο όπου γίνεται λόγος για συσκευή που αναπαράγει ακουστικά την Αγία Γραφή, συγκεκριμένα και αποκλειστικά

Όπως και να ‘χει, το Αμερικανικό Ίδρυμα Τυφλών (AFB) και η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, ξεκίνησαν το 1931 ένα πρόγραμμα «ομιλούντων βιβλίων» με τεχνολογία που ενδεχομένως ανταποκρίνεται κάπως στην περιγραφή με τις κουβαρίστρες. Το 1934 ήταν διαθέσιμο το πρώτο δείγμα, με αποσπάματα από την Αγία Γραφή.

Ο Παρατηρητής Χανίων ήταν σημαντική και καλή εφημερίδα, που κάλυπτε τοπικές, εθνικές και διεθνείς ειδήσεις. Ενίοτε είχε κάποια ακατανότητα σημεία, όπως το κάτωθι, από το ίδιο φύλλο με το απόσπασμα περί ομιλούντος βιβλίου που παραθέσαμε, όπου μετά από μια διαφήμιση βλέπουμε να διατυπώνεται (δις) ένα ναζιάρικο ερώτημα / αίτημα για χάδι, άγνωστο από ποιον προς ποιον:

Διαφήμιση όπου διατυπώνεται (δις) ένα ναζιάρικο ερώτημα / αίτημα για χάδι, άγνωστο από ποιον προς ποιον

Πηγή: dimartblog.com 23/1/2014

Κατηγορίες Νέων: