Χαμηλή όραση

Τι είναι χαμηλή όραση

Χαμηλή ΌρασηΩς χαμηλή όραση ονομάζεται η κατάσταση μειωμένης οπτικής απόδοσης με οπτική οξύτητα μικρότερη των 4/10 ή/ και οπτικό πεδίο μικρότερο των 60° και η οποία δεν διορθώνεται περαιτέρω με γυαλιά ή φακούς επαφής. Ο ασθενής με χαμηλή όραση παρόλο που βιώνει σημαντική απώλεια της όρασής του δεν θεωρείται και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τυφλός. Νομικά τυφλός θεωρείται ένας ασθενής με όραση μικρότερη του 1/10 ή/ και οπτικό πεδίο μικρότερο των 20°. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις η ελάχιστη όραση που μπορεί να υπάρχει διαφέρει σημαντικά από την τύφλωση (μη αντίληψη φωτός). Σε παγκόσμια κλίμακα οι ασθενείς με χαμηλή όραση υπολογίζονται σε 124 εκατομμύρια, ενώ οι νομικά τυφλοί περίπου σε 37 εκατομμύρια.

Η πράξη μας έχει δείξει οτι τα επίπεδα λειτουργικότητας της όρασης σε κάθε πάθηση είναι διαφορετικά ακόμα και αν μετρούνται με την ίδια μείωση οπτικής οξύτητας. Πρόσθετα, κάθε ασθενής εμφανίζει επίσης διαφορετικά επίπεδα λειτουργικότητας σε σχέση με κάποιον άλλο ασθενή, ακόμα και αν πάσχουν από την ίδια πάθηση με ίδια επίπεδα οπτικής οξύτητας. Ας μην ξεχνάμε οτι η όραση είναι πολλά περισσότερα πράγματα από την οπτική οξύτητα η οποία προσδιορίζει μόνο πόσο καθαρά βλέπουμε. Το ίδιο ισχύει και για όσους ασθενείς βιώνουν ελλείμματα στο οπτικό τους πεδίο. Λειτουργικά μια έλλειψη οπτικού πεδίου στο κάτω μέρος είναι πιο σοβαρή και προκαλεί μεγαλύτερες δυσκολίες (βάδιση, κατέβασμα σκάλας, ανάγνωση, κ.α.) από μια έλλειψη στο πάνω μέρος. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η ηλικία του ασθενή και το νοητικό του επίπεδο καθώς μπορούν να βοηθήσουν τόσο τον ίδιο όσο και τους ειδικούς στην υιοθέτηση στρατηγικών και την χρήση μέσων με σκοπό την αντιστάθμιση της όποιας απώλειας όρασης.

 

Ποιες παθήσεις προκαλούν χαμηλή όραση

Χαμηλή Όραση

Χαμηλή όραση μπορεί να προκληθεί από μια πληθώρα παθολογικών καταστάσεων. Λαθεμένα επικρατεί η εντύπωση ότι όταν μιλάμε για χαμηλή όραση αναφερόμαστε κυρίως σε άτομα μέσης ή προχωρημένης ηλικίας. Δυστυχώς υπάρχουν παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλή όραση σε κάθε ηλικία. Στη συνέχεια αναφέρουμε τις πιο συνήθεις παθήσεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν χαμηλή όραση και μπορούμε να τις συναντήσουμε σε διαφορετικές ηλικίες, με διαφορετική συχνότητα, ένταση και συμπτωματολογία πολλές φορές.

Συγγενής καταρράκτης / Συγγενές γλαύκωμα / Συγγενής νυσταγμός / Φλοιώδης τύφλωση / Αλφισμός / Αμαύρωση Leber / Υψηλές διαθλαστικές ανωμαλίες / Κολόβωμα της ωχράς / Ατροφία οπτικού νεύρου / Ρετινοβλάστωμα / Αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας / Νόσος του Best / Δυστροφία κωνίων / Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια / Νόσος του Stargardt / Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια / Παθολογική μυωπία / Οπτική νευρίτιδα / Οπίσθια ουβεϊτιδα / Τραύμα / Κερατόκωνος / Αποκόλληση αμφιβληστροειδή / Αμβλυωπία / Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (υγράς ή ξηρής μορφής) / Καταρράκτης / Γλαύκωμα / Αποκλεισμός κεντρικής αρτηρίας ή φλέβας / Κροταφική αρτηρίτιδα / Πρόσθια ισχαιμική νευροπάθεια / Εγκεφαλικά επεισόδια, κ.α.

 

 

Τρόποι αποκατάστασης

 

Χαμηλή ΌρασηΗ οφθαλμολογία έχει κάνει άλματα στην πρόληψη, τον περιορισμό αλλά και την αποκατάσταση πολλών παθήσεων που προκαλούν χαμηλή όραση τόσο με φαρμακευτικό όσο και με χειρουργικό τρόπο. Παρά όμως τα σύγχρονα επιτεύγματα η πλειοψηφία των ασθενών εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από την μειωμένη οπτική απόδοση. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα βοηθήματα χαμηλής όρασης μπορούν να αξιοποιήσουν την υπολοιπόμενη όραση του ασθενή προσφέροντάς του πρακτικές λύσεις.

 

Ως βοηθήματα χαμηλής όρασης χαρακτηρίζουμε κάθε μέσο που μπορεί να μεγεθύνει ή και να ενισχύσει το contrast της εικόνας την οποία βλέπουμε ή να καλύψει κάποιο έλλειμα του οπτικού πεδίου. Τα βοηθήματα μπορεί να είναι κατά κύριο λόγο οπτικά ή ηλεκτρονικά.

 

Στα οπτικά βοηθήματα χαμηλής όρασης συμπεριλαμβάνονται οι μεγεθυντικοί φακοί, τα τηλεσκοπικά συστήματα, τα μεγεθυντικά γυαλιά, οι λούπες, τα φίλτρα και τα πρισματικά γυαλιά. Οι μεγεθυντικοί φακοί είναι ίσως το πιο κοινό βοήθημα χαμηλής όρασης καθώς κατασκευάζονται σε πληθώρα μεγεθύνσεων και διαστάσεων. Οι φακοί που χρησιμοποιούνται μπορούν να είναι ασφαιρικοί ή αχρωματικοί προκειμένου να παρέχουν την καλύτερη δυνατή οπτική απόδοση σε όλο το πεδίο τους ενώ μπορούν επίσης να ενσωματώνουν αυτόνομο φωτισμό LED για βελτιστοποίηση του contrast. Τα τηλεσκοπικά συστήματα μοιάζουν με μικροσκοπικά κυάλια τα οποία μπορούν να παρέχουν μεγάλες μεγεθύνσεις, πλην όμως πιο περιορισμένου πεδίου, αφήνωντας τα χέρια ελεύθερα. Έχουν εφαρμογή σε μακρινές αποστάσεις (πέραν των 3 μέτρων π.χ. για παρακολούθηση τηελόρασης, κλπ.) αλλά και κοντινές (αποστάσεις ανάγνωσης σε οθόνη υπολογιστή ή βιβλίο, κλπ.) με δυνατότητες σταθερής ή μεταβλητής εστίασης. Τα μεγεθυντικά γυαλιά αποτελούνται από υψηλού βαθμού σφαιρώματα και διατίθονται για μονόφθαλμη ή διόφθαλμη χρήση σε κοντινές αποστάσεις. Το πλεονέκτημά τους είναι η πλήρης εκμετάλλευση του οπτικού πεδίου του ματιού αλλά υστερούν σε δυνατότητες μεγέθυνσης αλλά και στο γεγονός οτι λειτουργούν σε μικρή απόσταση από το αντικείμενο που θέλουμε να δούμε. Ως λούπες χαρακτηρίζουμε συνήθως οπτικά βοηθήματα μικρής μεγέθυνσης για ανάγνωση τα οποία έρχονται σε επαφή με το βιβλίο (μεγεθυντικοί χάρακες, μεγεθυντικές σφαίρες, κλπ.). Τα φίλτρα έχουν σαν σκοπό την ενίσχυση του contrast τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους και πολλές φορές αποδεικνύονται ιδαίτερα πρακτικά. Τέλος τα πρισματικά γυαλιά χρησιμοποιούνται κυρίως για την αποκατάσταση περιπτώσεων όπου υπάρχει έλλειμα οπτικού πεδίου.

Στα ηλεκτρονικά συστήματα συμπεριλαμβάνονται τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης (CCTV), τα προγράμματα μεγέθυνσης για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα ηλεκτρονικά βιβλία και οι συνθέτες φωνητικής ανάγνωσης. Τα μέσα αυτά χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο σε περιπτώσεις μεγάλης πτώσης της όρασης επειδή προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες μεγέθυνσης. Τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης αποτελούνται από μια κάμερα και ένα σύστημα προβολής (οθόνη). Στην πράξη, η κάμερα λαμβάνει την εικόνα, την μεγεθύνει με την βοήθεια ηλεκτρονικού κυκλώματος και την προβάλει μεγεθυμένη πλέον στην οθόνη. Στα μειονεκτήματά τους περιλαμβάνονται συνήθως ο όγκος των μηχανημάτων αυτών και η περιορισμένη αυτονομία τους καθώς και ο χειρισμός ο οποίος προβληματίζει συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα προγράμματα μεγέθυνσης για ηλεκτρονικούς υπολογιστές βοηθούν στην μεγέθυνση μέρους ή όλου του περιβάλλοντος εργασίας που εμφανίζεται στην οθόνη ενός υπολογιστή. Πρόσφατα, τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν δώσει λύση στο θέμα της ανάγνωσης και της εκπαίδευσης καθώς το υλικό εμφανίζεται σε μια οθόνη τύπου tablet σε μέγεθος, contrast και χρώματα που εμείς επιλέγουμε. Μια λύση στις πιο δύσκολες περιπτώσεις αποτελούν οι συνθέτες φωνητικής ανάγνωσης. Πρόκειται για προγράμματα τα οποία τρέχουν σε υπολογιστές, tablet ή κινητά και παρέχουν φωνητική ανάγνωση των κειμένων που εμφανίζονται στην οθόνη.

Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται από οφθαλμίατρο και στη συνέχεια με την βοήθεια του οπτομέτρη, ο οποίος θα εξετάσει τα λειτουργικά επίπεδα της όρασης, να δοκιμάσει πιθανές λύσεις βοηθημάτων χαμηλής όρασης έτσι ώστε να βιώσει το μέγεθος της βοήθειας που του παρέχει η κάθε λύση και να είναι σε θέση να αναγνωρίσει την πρακτικότητα της βοήθειας που του προσφέρει. Η επιτυχημένη χρήση βοηθημάτων χαμηλής όρασης απαιτεί υπομονή, επιμονή και εκπαίδευση τόσο από την πλευρά του ασθενή όσο και του κλινικού.

Πηγή: optometria.gr 27/2/2013

Κατηγορίες Νέων: