Ύποπτο παρασκήνιο με τη χορήγηση της θεραπείας για την πάθηση της Ωχράς Κηλίδας

Βροχή πέφτουν οι επιστολές διαμαρτυρίας στα γραφεία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, τόσο από γιατρούς όσο και από Συλλόγους ασθενών, σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και πολλούς μήνες ως προς το θέμα της εξέτασης που πρέπει να κάνει ο ασθενής με Ωχρά κηλίδα, προκειμένου να του χορηγηθεί ο anti-VEFG παράγοντας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία που ακολουθείται ταλαιπωρεί τους ασθενείς σε όλη την Ελλάδα αλλά και τους καθυστερεί στο να ξεκινήσουν τη θεραπεία τους.

 

Όπως καταγγέλλουν γιατροί και σύλλογοι ασθενών, η Επιτροπή που έχει συσταθεί για τις εγκρίσεις της θεραπείας, αναγκάζει τους ασθενείς να πηγαίνουν κάθε μήνα να κάνουν την εξέταση οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT) για τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας, την οποία μάλιστα πληρώνουν από την τσέπη τους, και η οποία βεβαίως δεν είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε μήνα αφού, όπως αναφέρουν οι γιατροί, η εξέταση πρέπει να γίνεται στην πρώτη χορήγηση και στη συνέχεια στη δέκατη χορήγηση ή στην πρώτη και στην τέταρτη, ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς.

 

Μάλιστα, αναγκάζονται για να πάρουν έγκριση της Επιτροπής να πηγαίνουν στο κεντρικό παράρτημα που βρίσκεται στην οδό Λένορμαν 200 στον Κολωνό. Και εύλογα διερωτώνται όλοι. Πόσο εύκολο λοιπόν είναι για έναν ασθενή από την Κρήτη ή την Ήπειρο ή τη Ρόδο κ.λπ. να έρχεται κάθε μήνα στην Αθήνα να παίρνει έγκριση από την Επιτροπή προκειμένου να του χορηγηθεί η ενδεδειγμένη θεραπεία;

 

Θέση για το θέμα έχει πάρει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος με επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ επισημαίνει το πρόβλημα ταλαιπωρίας των ασθενών από τη γραφειοκρατία που έχει θεσπίσει ο Οργανισμός και προτείνει να γίνει αναθεώρηση των διαδικασιών ελέγχου των χορηγήσεων για τα σκευάσματα Ranibizumab, Sodium Pegaptanib και Dexamethasone implant που είναι εγκεκριμένα για τις παθήσεις της ωχράς κηλίδας.

 

Ο κ. Πατούλης προτείνει ο έλεγχος να γίνεται κατά την έναρξη της θεραπείας και στη συνέχεια ανά 12 μήνες μετά από γνωμάτευση γιατρού, δεδομένου ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η συγκεκριμένη εξέταση αποζημιωνόταν από το ΙΚΑ, ενώ πλέον την πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του. Μάλιστα ο κ. Πατούλης ζητά από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να επανεξεταστεί το θέμα της αποζημίωσης της εξέτασης, διότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέταση, που είναι υποχρεωτική για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της νόσου.

 

Σύμφωνη με την επιστολή Πατούλη είναι και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Με επιστολή της μάλιστα προς τον ΕΟΠΥΥ, η πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κα Αθανασία Καρούνου τονίζει ότι τα μέλη της Ομοσπονδίας ταλαιπωρούνται κάθε μήνα για να πάρουν γνωμάτευση και κάνουν εξέταση OCT SE σε κάθε χορήγηση, τη στιγμή που δημοσιοποιημένη εγκύκλιος (08/03/11, Α.Π.Γ55/828) αναφέρει ότι απαιτείται μόνο στην αρχή της θεραπείας και μετά τη χορήγηση 3 ενέσεων, δηλαδή στην 4η χορήγηση και όχι κάθε μήνα, όπως τους επιβάλλει τώρα η Επιτροπή.

 

Χειροτερεύουν αντί να βελτιώνονται οι υπηρεσίες υγείας

 

Για του λόγου το αληθές, υπενθυμίζω έγγραφο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που είχε σταλεί σε όλα τα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας τον Ιανουάριο του 2009 και το οποίο διευκόλυνε αφάνταστα τη ζωή των ασθενών σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Για την ακρίβεια το έγγραφο ανέφερε ότι για τα φάρμακα υψηλού κόστους των οποίων η έγκριση γίνεται από Επιτροπή, τα απαραίτητα δικαιολογητικά μπορούσαν να αποσταλούν είτε από τις Μονάδες Υγείας της ασφαλιστικής περιοχής του ασθενούς είτε από τους ίδιους τους δικαιούχους, ώστε να γίνει η απαραίτητη έκδοση απόφασης της Επιτροπής.

 

Σήμερα πάλι ταλαιπωρείται ένας άνθρωπος με μειωμένη όραση και σοβαρά προβλήματα μετακίνησης, προκειμένου να του δοθεί έγκριση από την Επιτροπή. Εκτός πια αν οι αρμόδιοι βλέπουν αυτό το ταξίδι ταλαιπωρίας ως ταξιδάκι αναψυχής...!

 

“Δεν ενδείκνυται για ενδοϋαλοειδική χρήση”

 

Πρόσφατα μάλιστα τέθηκε και πάλι στην ημερήσια διάταξη το πολύ σοβαρό ζήτημα της επιλογής της θεραπείας για την πάθηση της Ωχράς Κηλίδας. Με επιστολή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, ενημερώνει τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ασθενείς –επαγγελματίες υγείας αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης- ότι σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency - EMA), το σκεύασμα Βevacizumab δεν ενδείκνυται για ενδοϋαλοειδική χρήση, όπως λανθασμένα χρησιμοποιούν κάποιοι γιατροί.

 

Η Π.Ε.Α. πληροφορεί τους ασθενείς με παθήσεις της ωχράς κηλίδας ότι το παραπάνω προϊόν δεν πρέπει να χορηγείται ως ενδοφθάλμια ένεση, ενστερνιζόμενοι και την επίσημη τοποθέτηση της AMD Alliance International (AMDAI) του διεθνούς οργανισμού που ασχολείται αποκλειστικά με την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς κηλίδας (Η.Ε.Ω.) της οποίας είναι μέλος.

 

Σε περίπτωση που ο θεράπων ιατρός κρίνει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η χορήγηση των εγκριμένων θεραπειών, δηλαδή των σκευασμάτων Ranibizumab και Sodium Pegaptanib, τότε ο ασθενής επιβάλλεται να ενημερώνεται για τους κινδύνους και να συναινεί γραπτώς, κάνοντας χρήση του θεσμοθετημένου δικαιώματος των ασθενών να γνωρίζουν και να συναινούν ή να απορρίπτουν κάθε διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη που πρόκειται να τους διενεργηθεί (Νόμος 2071/1992 άρθρο 47 "Τα δικαιώματα του νοσοκομειακού ασθενούς" ΦΕΚ 123/τ.Α.15/07/1992.).

 

Να σημειωθεί ωστόσο ότι και η ίδια η φαρμακευτική εταιρεία Roche, από το 2009 έχει στείλει επίσημη ανακοίνωση προς όλους τους επαγγελματίες υγείας, με την οποία τονίζει ότι η εταιρεία δεν έχει θέσει υπό μελέτη για οφθαλμολογική χρήση τη δραστική ουσία μπεβασιζουμάμπη και η οποία δεν έχει εγκριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από καμία Υγειονομική Αρχή για τέτοια χρήση. Προφανώς όμως κάποιοι από τους «επαγγελματίες υγείας» δεν έχουν λάβει υπόψη τους την ενημέρωση και τις συστάσεις της εταιρείας και κάνουν του κεφαλιού τους, με αποτέλεσμα και να εκθέτουν την εταιρεία αλλά και να βάζουν σε κίνδυνο ασθενείς.

Πηγή: Ιατρικός Τύπος 23/1/2013

Κατηγορίες Νέων: