Lasers και Οφθαλμός

ΤΟΥ ΛΕΑΝΔΡΟΥ ΒΑΤΑΚΑ, FRCOphth Ινστιτούτο «Ophthalmica» Θεσσαλονίκη

Μέγιστο γεγονός για την Οφθαλμολογία αποτέλεσε η χρήση των Lasers. Το μάτι, ως όργανο οπτικά προσπελάσιμο, καθίσταται ιδανικό για laser εφαρμογές. Έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια όταν για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το laser ρουμπινιού (Rubylaser) για θεραπευτικούς σκοπούς. Ακολούθως, μια ολόκληρη σειρά από lasers, με εκπληκτικές δυνατότητες, κατασκευάστηκε, δοκιμάστηκε και εφαρμόστηκε, αρχικά για θεραπευτικούς και στη συνέχεια για διαγνωστικούς σκοπούς. Η ακτινοβολία laser συνίσταται από μια παράλληλη, μονοχρωματική και σε φάση δέσμη φωτός της οποίας μπορούμε να αλλάξουμε την ένταση, την διάμετρο και τον χρόνο εφαρμογής καθώς επίσης, με τα διάφορα είδη των lasers που διαθέτουμε, να επιλέξουμε το επιθυμητό μήκος κύματος. Με όλα αυτά επιτυγχάνουμε τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε.

Τα lasers συντέλεσαν στο να πραγματοποιηθούν ανώδυνες και συνάμα αποτελεσματικές φωτο-θεραπείες, επεμβάσεις αλλά και να τεκμηριωθούν ασφαλείς και ακριβείς διαγνώσεις.

Θα χωρίσω, αυθαιρετώντας αλλά στοχεύοντας στην βαθύτερη κατανόηση, τους διάφορους τύπους lasers με γνώμονα την δράση τους σε α. Θερμικά (αυτά που προκαλούν ελεγχόμενα εγκαύματα), β. Τέμνοντα (αυτά που κόβουν ή διαχωρίζουν τους ιστούς), γ. Εξαχνωτικά (αυτά που αφαιρούν, εξαχνώνοντας, τον ιστό) και δ. Φωτίζοντα (αυτά που βοηθούν κυρίως στην αποτύπωση και διαγνωστική τεκμηρίωση παθήσεων του οφθαλμού).

Θερμικά: Στοχεύουν στη δημιουργία μικρών εγκαυμάτων στο σημείο της εφαρμογής τους. Με αυτά αντιμετωπίζουμε παθήσεις όπως είναι οι Ρωγμές και οι Εκφυλίσεις του Αμφιβληστροειδή, η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια, το Γλαύκωμα κ.ά. Αντιπροσωπευτικά αυτής της ομάδας είναι το Argon, το Krypton, το Dye Laser κ.ά.

Τέμνοντα: H δράση τους συνίσταται στο να τέμνουν ή να διαχωρίζουν, μέσω μικρών, ελεγχόμενων εκρήξεων, τους ιστούς στο σημείο εφαρμογής τους. Με αυτά αντιμετωπίζονται: ο δευτερογενής καταρράκτης, το γλαύκωμα, δημιουργούμε οπές στην ίριδα (Ιριδεκτομές), διαχωρίζεται ο κερατοειδικός ιστός (κερατοπλαστικές, διαθλαστικές επεμβάσεις, επεμβατική καταρράκτη κ.ά.). Αντιπροσωπευτικά αναφέρω το Yag laser, το SLT, το Femtosecond Laser κλπ.

Εξαχνωτικά: Αυτή είναι η κατηγορία των Excimer Lasers, εκείνων δηλαδή των lasers με τα οποία πραγματοποιούνται οι διάφορες διαθλαστικές επεμβάσεις (διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού) και η επέμβαση πρεσβυωπίας (PresbyLASIK). Τα συγκεκριμένα lasers εξαχνώνουν (εξαφανίζουν) τον ιστό στο σημείο εφαρμογής τους. Έτσι σμιλεύουν τον κερατοειδή και του δίνουν το σχήμα που απαιτείται για την τροποποίηση της διαθλαστικής του ισχύος καταργώντας τελικά τα οπτικά βοηθήματα (γυαλιά ή φακούς επαφής).

Φωτίζοντα: Αυτά, κατά κύριο λόγο, ανήκουν στην κατηγορία των διαγνωστικών lasers. Έχουν όλα χαμηλή ένταση και δεν είναι επικίνδυνα για την όραση. Φωτίζουν, με μονοχρωματικό φως, το σημείο που θέλουμε να εξετάσουμε και, με υψηλή αξιοπιστία, μας επιτρέπουν να το φωτογραφίσουμε, να καταγράψουμε τις τοπογραφικές του ιδιότητες και να εκτιμήσουμε την ποιότητα της κυκλοφορίας τόσο στον αμφιβληστροειδή όσο και στον χοριοειδή. Πολλά διαγνωστικά μηχανήματα της Οφθαλμολογίας στηρίζονται σε αυτά τα lasers. Θα αναφέρω ορισμένα: τοπογραφία οφθαλμικού βυθού (HRT), μέτρηση πάχους οπτικών ινών (GDX), μηχανήματα εκτίμησης οπτικών ατελειών του οφθαλμού (Wavefront), μηχανήματα αγγειογραφίας (SLO) κ.ά. Εξαίρεση αποτελεί το Laser της Φωτοδυναμικής θεραπείας, όπου επιτυγχάνονται θεραπευτικά αποτελέσματα με την ενεργοποίηση ουσιών μέσω της έκθεσής τους σε φως ειδικού μήκους κύματος που παράγεται από το συγκεκριμένο laser.

Η τεχνολογία των lasers άλλαξε τον τρόπο προσέγγισης μιας πλειάδας οφθαλμολογικών προβλημάτων, κατέστησε δυνατές επεμβάσεις που θα ήταν πριν αδιανόητες, αύξησε την αξιοπιστία και την ταχύτητα διαφόρων οφθαλμολογικών θεραπειών, βελτίωσε εξαιρετικά τα τελικά τους αποτελέσματα και ενίσχυσε τις διαγνωστικές μας δυνατότητες.

Τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω πως κάθε χρόνος που περνά έχει σχεδόν πάντα να μας προσφέρει κάποια έκπληξη στον τομέα των lasers όπως εξ” άλλου σε ολόκληρο το φάσμα της ιατρικής γενικά αλλά και της Οφθαλμολογίας ειδικότερα.

Πηγή: liberty-news.gr 7/2/2014

Κατηγορίες Νέων: