«Πώς να συμπεριφέρεστε σ’ ένα Σκύλο Οδηγό»

Γεια  σας!

Το όνομά μου είναι Melitta,

Είμαι ο 1ος Σκύλος Οδηγός του Ελληνικού Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», και θα ήθελα να σας ενημερώσω πως πρέπει να αντιδράτε όταν με βλέπετε μαζί με τον τυφλό χρήστη και κύριό μου.

Η άριστη εκπαίδευσή μου, μου παρέχει την δυνατότητα να καθοδηγώ τον τυφλό χρήστη και κύριό μου με απόλυτη σιγουριά και ασφάλεια, περνώντας τα εμπόδια, δείχνοντάς του τις σκάλες, τις πόρτες, διασχίζοντας τις διαβάσεις, και να βαδίζουμε ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους χωρίς να προκαλούμε κανένα πρόβλημα.

 «Melitta» Ο 1ος Σκύλος Οδηγός του Ελληνικού Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος»

«Melitta» Ο 1ος Σκύλος Οδηγός του Ελληνικού Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος»

Εγώ, η Melitta, είμαι ένας σκύλος εργασίας  πιστός και αφοσιωμένος σκύλος στον τυφλό χρήστη και κύριό μου. 

Εγώ, ο σκύλος οδηγός και ο τυφλός χρήστης έχοντας αναπτυγμένο το αίσθημα της αμοιβαίας συνεργασίας και εμπιστοσύνης , αποτελούμε μια άριστη ομάδα, και συναναστρεφόμαστε με τους άλλους ανθρώπους χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Εγώ, η Melitta, είμαι ένας σκύλος εργασίας  πιστός και αφοσιωμένος σκύλος στον τυφλό χρήστη και κύριό μου.

Σας παρακαλώ αυτός ο διπλός μου ρόλος να γίνεται σεβαστός και αποδεκτός από εσάς, και για να μην με κάνετε να αποτύχω στην δουλειά μου, παρακαλώ να θυμόσαστε πάντοτε τους παρακάτω κανόνες συμπεριφοράς προς στην ομάδα σκύλου οδηγού και του τυφλού χρήστη, διότι πάνω απ  όλα είμαι ένας σκύλος εργασίας και καλύτερα για μένα και τον κύριό μου εάν με συναντήσετε θα είναι να με αγνοήσετε.

Melitta 

"ΚΑΝΟΝΕΣ   ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ" Σας παρακαλώ, να μην με αγγίζετε ούτε να με χαϊδεύετε και γενικότερα να μην   προσπαθείτε να με κάνετε να σας προσέξω όταν φοράω το ειδικό σαμάρι εργασίας. Φορώντας το σαμάρι αυτό  σημαίνει ότι εργάζομαι, και εάν προσπαθήσετε να μου αποσπάσετε την προσοχή, αυτό μπορεί να θέσει  σε κίνδυνο την ζωή του τυφλού χρήστη και κύριού μου! 

Όταν δεν εργάζομαι, (δεν φοράω το ειδικό σαμάρι) και θέλετε να με χαϊδέψετε, ρωτήστε πρώτα τον τυφλό χρήστη και κύριό μου, και όταν σας το επιτρέψει σας παρακαλώ βάλτε το χέρι σας κάτω από τη μύτη μου, και όχι επάνω στο κεφάλι μου ,για να σας μυρίσω, κι έπειτα χαϊδέψτε με απαλά.

Μην απευθύνεστε ποτέ σ’ εμένα τον σκύλο οδηγό, χωρίς να έχετε απευθυνθεί πρώτα στον Τυφλό-χρήστη και κύριό μου..

Δεν ακουμπάτε ένα τυφλό άτομο όταν συνοδεύεται από έναν σκύλο οδηγό, πριν του απευθύνετε τον λόγο!

Εάν θέλετε να προσφέρετε την βοήθειά σας σ’ ένα τυφλό άνθρωπο με σκύλο οδηγό, απευθυνθείτε στον τυφλό χρήστη με ήρεμο τόνο φωνής. Εγώ, ο σκύλος οδηγός του θα πρέπει να βρίσκομαι, πάντα στην αριστερή πλευρά του, θα μου δώσει την εντολή να βρεθώ εκτός υπηρεσίας, να τον ακολουθήσω, και θα σας ζητήσει να του προσφέρετε τον αριστερό αγκώνα σας για να σας κρατήσει.

Δεν πρέπει ποτέ να πιάνετε έναν Σκύλο-Οδηγό από το ειδικό σαμάρι εργασίας, ή το λουρί, προσπαθώντας να καθοδηγήσετε κάπου τον τυφλό χρήστη, αυτά είναι εργαλεία που μόνο ο τυφλός χρήστης επιτρέπετε να κρατά.

Ένα τυφλό άτομο δεν χρειάζεται πάντα βοήθεια. Δίνουμε την βοήθειά μας, μόνον όταν ο άλλος την χρειάζεται!

Στο μετρό

Εάν ένα τυφλό άτομο με τον σκύλο οδηγό του σας ρωτήσει για κάποια κατεύθυνση, θα πρέπει να του δώσετε σαφείς απαντήσεις δεδομένου ότι θα πρέπει να καταλάβει τον σωστό προσανατολισμό.

Εάν έχετε ένα κατοικίδιο ζώο, σας παρακαλώ να το έχετε πάντα υπό τον απόλυτο έλεγχο σας, μην το αφήνετε να πλησιάσει εμένα, τον σκύλο οδηγό, όταν εργάζομαι διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα ατύχημα κοντά σε μένα ή κοντά στον τυφλό κύριό μου.

Εάν δείτε αδέσποτα ζώα να παρενοχλούν την ομάδα σκύλου οδηγού και τυφλού χρήστη, προσπαθήστε να τους αποσπάσετε την προσοχή.

Σας παρακαλώ να μην μου προσφέρετε λιχουδιές και άλλη τροφή, για αυτά είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο τυφλός κύριός μου και έχει την απόλυτη ευθύνη. Ταΐζομαι καλά και έχω ένα συγκεκριμένο και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής

Δεν πρέπει να αισθάνεστε φόβο όταν με συναντάτε! Οι σκύλοι οδηγοί εκπαιδευόμαστε για να καθοδηγούμε τους τυφλούς χρήστες, και δεν έχουμε επιθετική συμπεριφορά!

Εμείς οι σκύλοι οδηγοί, έχουμε προκαθορισμένες θέσεις όταν ταξιδεύουμε με όλα τα μέσα συγκοινωνίας, καθόμαστε στα πόδια του τυφλού χρήστη μας, χωρίς να ενοχλούμε  τους άλλους επιβάτες,  και πάντα υπό την καθοδήγηση του  τυφλού χρήστη κυρίου μας. Αν νομίζετε ότι έχω σταθεί σε λάθος σημείο, παρακαλώ μην περνάτε από πάνω μου, και μην προσπαθήσετε να με μετακινήσετε. Απλά ζητήστε από τον τυφλό χρήστη και κύριό μου, να μου δώσει εντολή να μετακινηθώ σε ασφαλές σημείο.

Στο μετρό

Στην Ελλάδα βάσει του νόμου 3868/10 Αρ, 16  Παρ. 7, η πρόσβαση των σκύλων οδηγών, επιτρέπεται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ( Αεροπλάνα,  λεωφορεία, τρένα, μετρό, ταξί), σε όλους τους τύπους ιδρυμάτων, τόσο της υγείας όσο και της εστίασης, στα  εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια  τις καφετέριες, τα  σούπερ -μάρκετ τους κινηματογράφους, τα θέατρα, και γενικώς σε όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους!

Σας παρακαλώ να δίνετε προτεραιότητα στην ομάδα του σκύλου οδηγού και του τυφλού χρήστη, στον δρόμο, στα πεζοδρόμια, στις εισόδους των κτιρίων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και να προσφέρετε πάντα μία θέση στον τυφλό χρήστη και τον σκύλο οδηγό.

Η πρόεδρος των Σκύλων Οδηγών Ελλάδος κα Γερουλάνου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών κος Χατζηχαραλάμπους, ο πρώτος τυφλός χρήστης σκύλου οδηγού κος Ζώτος και ο σκύλος οδηγός Μελίττα στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γλυφάδα

Οι Σκύλοι Οδηγοί έχουν τα ίδια δικαιώματα να απολαμβάνουν την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους !!!

Βοηθείστε να διαδώσετε αυτό όπως κάνω και εγώ.

Σας ευχαριστώ φίλοι μου

Σκύλος Οδηγός «MELITTA»