Ένας ναός για τυφλούς και κωφούς

Αγιογραφίες σε σύστημα μπράιγ, ακολουθίες στη νοηματική και πάσο σε σκύλους -οδηγούς στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γλυφάδα.
Ρεπορτάζ, Γεράσιμος Κόντος
 
Τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία, όπως όλοι οι υπόλοιποι πιστοί, θα δώσει σε λίγους μήνες στους τυφλούς και τους κωφούς συνανθρώπους μας ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γλυφάδα, μέσα από ένα πρόγραμμα που θα τους επιτρέπει να μπαίνουν στην εκκλησία ακολουθώντας ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες ή τον σκύλο - οδηγό τους, να «ανιχνεύουν» με το σύστημα μπράιγ τα ονόματα των αγίων που προσκυνούν, αλλά και να παρακολουθούν τις ακολουθίες της Κυριακής στην ελληνική νοηματική γλώσσα!

«Σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών και το Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδος αποφασίσαμε να κάνουμε ορισμένες μετατροπές στον ναό, ώστε να αποκτήσουν οι τυφλοί πρόσβαση στη θεία λειτουργία. Επιπλέον, θέλουμε να υπάρχει τουλάχιστον μία ακολουθία στη νοηματική γλώσσα, για τους κωφούς, την πρώτη ή την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα. Σκοπός μας είναι να σταματήσουν αυτοί οι άνθρωποι να νιώθουν αποκλεισμένοι» λέει ο εφημέριος του ναού Τιμόθεος Λαμπέτης.

Στην είσοδο της εκκλησίας θα τοποθετηθεί ανάγλυφος χάρτης που θα δίνει στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης μια εικόνα του χώρου, ενώ οι ειδικές ταινίες στα σκαλιά και στο πάτωμα θα «οδηγούν» τους τυφλούς στο εσωτερικό του ναού, στις εικόνες και στα καθίσματα. «Ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει. Έγινε έλεγχος από πολιτικό μηχανικό και αρχιτέκτονα, ενώ έχουν ήδη εμφανιστεί στη θεία λειτουργία οι πρώτοι τυφλοί με σκύλο- οδηγό! Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα υλοποιηθεί και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τυφλά παιδιά, ώστε να μάθουν να αναγνωρίζουν τα μέρη ενός ναού και τα εκκλησιαστικά αντικείμενα», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών Στρατής Χατζηχαραλάμπους.

Πηγή: meallamatia.blogspot.gr 27/2/2014