Ένας τυφλός δρομέας ανάμεσά μας - Το προφίλ και η προπόνηση του Στέργιου Σιούτη

Άρχισε να τρέχει πριν από 25 χρόνια, νεαρός τότε, ουραγός σε λαϊκούς αγώνες, με μικρά αργά βήματα που δεν ξεκολλούσαν από το έδαφος. Τότε έβλεπε ακόμα, ίσα κι ίσα για να αυτοεξυπηρετείται και να μπορεί να τρέχει χωρίς συνοδό. Αργότερα, η πάθηση του αμφιβληστροειδούς από την οποία έπασχε επέφερε ολική τύφλωση. Ο Στέργιος Σιούτης συνέχισε απτόητος να τρέχει σε πλήθος λαϊκών αγώνων με τη βοήθεια συνοδού. Σήμερα, στα 46 του, αυτός ο τυφλός ερασιτέχνης αθλητής δεν συμμετέχει απλώς στους λαϊκούς αγώνες. Πρωταγωνιστεί με τον τρόπο του, με τις αθλητικές του επιδόσεις, ενώ όσοι σπεύδουν να τον ρωτήσουν για την προπόνησή του γνωρίζουν μια άλλη πλευρά του: το ήθος και την προσωπικότητά του.

Ποιος είναι ο Στέργιος Σιούτης

Ο Σ.Σ. είναι οικογενειάρχης, με δύο παιδιά. Μάλιστα, στις δυσκολίες της ζωής δεν είναι μαθημένος μόνο από τη δική του αναπηρία. Ο πρωτότοκος γιος του είναι αυτιστικό παιδί. Επί 22 χρόνια εργάστηκε σαν τηλεφωνητής σε μεγάλο Νοσοκομείο. Πρόσφατα μεταπήδησε στο Υπουργείο Υγείας, σε πόστο που συνάδει με τις σπουδές και τους τίτλους του. Έχει δύο πανεπιστημιακούς τίτλους και στις 19 Ιουλίου 2007 θα αναγορευτεί διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Όποιος κουβεντιάζει μαζί του αντιλαμβάνεται την καλλιέργεια και την ευγένειά του. Όταν η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τη μεγάλη του αγάπη, το τρέξιμο, το πρόσωπό του φωτίζεται. Ανήκει στο ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΙΒΟΥ ΤΥΦΛΩΝ.

Οι δρόμοι μας συναντήθηκαν πριν από πεντέμισι χρόνια. Πάρα πολλοί, γνωστοί και άγνωστοι, απευθύνονται σε μένα, τον προπονητή του, για να μάθουν το μυστικό της αθλητικής του επιτυχίας, να μάθουν για την προπόνησή του, προφανώς αναζητώντας απάντηση στα δικά τους ερωτηματικά. Η αθλητική επιτυχία, από τη μια μεριά δεν είναι μόνο η επίδοση, ιδιαίτερα για τον ερασιτέχνη. Από την άλλη, είναι ένας όρος που επιδέχεται αρκετές ερμηνείες. Η αθλητική επιτυχία του Στέργιου Σιούτη οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην προσωπικότητα και το χαρακτήρα του, σε μικρότερο βαθμό στην προπόνησή του και σε αρκετά μικρότερο, σχεδόν ελάχιστο βαθμό, στις φυσικές του ικανότητες. Σε όσους δε γνωρίζουν το πώς προπονείται ο Σ.Σ., ίσως φανεί παράδοξο: πώς είναι δυνατόν να βελτιώνεται ακόμα ένας δρομέας με αναπηρία, με μια βιολογική ηλικία 46 και μια αντίστοιχη προπονητική 25 ετών, πώς καταφέρνει να βελτιώνεται ακόμα με τόσο εντυπωσιακό τρόπο;

Ο Σ.Σ. κουβαλάει μέσα του ένα θαυμάσιο μίγμα αυτοσυνειδησίας, ρεαλισμού, αυτοπειθαρχίας και μεθοδικότητας. Γνωρίζει τι ζητάει σαν ερασιτέχνης δρομέας, έχει ρεαλιστικές απαιτήσεις από τον εαυτό του και δουλεύει με σύστημα για να πετυχαίνει τους στόχους του. Η καρτερικότητα και η υπομονή του είναι παροιμιώδεις, αρετές που είναι απολύτως απαραίτητες για να σταδιοδρομήσει κάποιος στην αντοχή. Είναι οπαδός των μικρών βημάτων προς τα εμπρός. Οι αρετές (όπως και τα ελαττώματα για τον καθένα μας) έχουν αντίκτυπο στην προπόνησή του. Ακόμα κι όταν δεν είναι ικανοποιημένος με την απόδοσή του, έχει υγιείς αντιδράσεις και καλή αναλυτική σκέψη που τον βοηθά να ανακάμπτει σύντομα. Η προπόνησή του είναι πολύ ήπια, δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετική, αφού εκτός από αθλητής, είναι πατέρας και εργαζόμενος. Η φύση, δεν τον προίκισε με κάποια ιδιαίτερα προσόντα, το αντίθετο μάλιστα. Είναι λεπτοκαμωμένος κι αυτό τον βοηθάει στο τρέξιμο. Είναι κι αυτό συνέπεια της αξίας που δίνει στις διατροφικές του συνήθειες που με τη σειρά του αντανακλά στο δυνατό χαρακτήρα του.

Στη μακροχρόνια αθλητική του πορεία είχε την τύχη να τον συνοδεύουν μακροχρόνιοι συνοδοί, δρομείς που έγιναν και στενοί του φίλοι. Οι Σταμάτης Γκέκας και Χάρης Τσεπαπαδάκης, πρόσφεραν απλόχερα ο καθένας από μια δεκαετία ιδρώτα σε αγώνες και προπονήσεις δίπλα στον τυφλό φίλο τους, τρέχοντας μαζί του συνδεδεμένοι με ένα σχοινάκι. Έχει συμμετάσχει σε πάμπολλους αγώνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τυφλός εκείνος ανάμεσα σε αρτιμελείς αθλητές και πλέον είναι δακτυλοδεικτούμενος. Ειδικότερα τα τελευταία 5-6 χρόνια έχει να επιδείξει αξιέπαινες επιτυχίες, όπως την 3η θέση της κατηγορίας του στο ΠανευρωπαΪκό Πρωτάθλημα Τυφλών (μαραθώνιος, 3ω27΄, 2001) και σαν αποκορύφωμα την πρόκριση και τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Τα τελευταία τρία χρόνια τα ρεκόρ σε διάφορες αποστάσεις διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ο Σ.Σ. δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την κοινωνική διάσταση της συμμετοχής του στα δρομικά δρώμενα, είναι συνειδητός στο ρόλο του, κάνει αντί να λέει, γίνεται πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση ακόμη και για αρτιμελείς αθλητές και μη αθλούμενους.


Η προπόνησή του

Θα προσπαθήσω να δώσω σε γενικές γραμμές, στοιχεία από την προπόνησή του.

Ο Στέργιος Σιούτης είναι ερωτευμένος με το τρέξιμο. Κάποτε επεχείρησα να τον ωθήσω στην εναλλακτική άσκηση αντοχής, στο στατικό ποδήλατο, με στόχο να προστατεύσει τις αρθρώσεις του – απέτυχα! Η επικοινωνία μας είναι πολύ καλή. Η στοχοθέτηση και ο σχεδιασμός της προπόνησης γίνεται από κοινού και βασίζεται στα δυνατά του σημεία, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω. Το 90-95 % της προπόνησής του αποτελείται από τρέξιμο στο διάδρομο, στο γυμναστήριο. Στην αγωνιστική περίοδο μία διαλειμματική προπόνηση την εβδομάδα διεξάγεται σε στάδιο, σε ταρτάν. Στην περίοδο ειδικής προετοιμασίας για μαραθώνιο τρέχει με συνοδό τα Long Runs, σε άσφαλτο.

Σαν ξεκίνημα της προετοιμασίας για μια νέα σεζόν θεωρούμε την …ξεκούραση από την προηγούμενη σαν τη βάση για ένα καλό ξεκίνημα. Τα προηγούμενα χρόνια, αξιολογήσαμε τις επιβαρύνσεις που προηγήθηκαν και αποφασίσαμε κατά περίπτωση. Γενικά, η αποκατάσταση διαρκεί 4-6 εβδομάδες (Ιούνιος-Ιούλιος), όπου το τρέξιμο περνά σε δεύτερη μοίρα (0-2 x την εβδ), το κολύμπι (Aqua Jogging) τον συντηρεί καρδιοαναπνευστικά, τον δυναμώνει στο πάνω σώμα και ξεκουράζει τις αρθρώσεις. Στην επόμενη φάση, από Αύγουστο μέχρι Νοέμβριο, η συχνότητα της προπόνησης φτάνει τις 3-4 x εβδ, ο ρυθμός στο τρέξιμο παραμένει αργός, ενώ τα Long Runs (1 φορά ανά 2-3 εβδ) δεν ξεπερνούν τις 1,5-2 ώρες σε πολύ αργό ρυθμό (6:00-6:30λ/χλμ). Στην ίδια περίοδο, λίγες επιλεγμένες ασκήσεις με βάρη συμπληρώνουν το τρέξιμο, του οποίου η διάρκεια, σε καθημερινή βάση, κυμαίνεται από 35-55 λεπτά.

Μέχρι πριν τρία χρόνια έτρεχε και δεύτερο μαραθώνιο μέσα σε μια σεζόν, η περιοδικότητα της προπόνησης είχε άλλη μορφή. Παραδοσιακά, μετά τη συμμετοχή του στον αγώνα 10 χλμ. του Κλασικού Μαραθωνίου ξεκινά η χειμερινή προετοιμασία για την αγωνιστική εαρινή περίοδο. Η συχνότητα ανεβαίνει στις 4-5 x εβδ, η διάρκεια στις προπονήσεις αυξάνεται (40-70 λεπτά). Η διαλειμματική προπόνηση περιλαμβάνει συνήθως 2λεπτα και 3λεπτα έντονου τρεξίματος, του οποίου η διάρκεια αυξάνεται (5-12λεπτα), όταν περνάει στη φάση της ειδικής προετοιμασίας για μαραθώνιο. Από κύκλο σε κύκλο (6-8 εβδ) και για διάστημα περίπου 3-4 μηνών ανεβαίνει σταδιακά και ο ρυθμός στο καθημερινό τρέξιμό του από 6:00/km σε 5:20-5:10/km. Τα Long Runs στην ειδική προετοιμασία παραμένουν χαρακτηριστικά αργά (2-3 ώρες με 6:00-6:30/km).

Επειδή ο Σ.Σ. δεν μπορεί λόγω της αναπηρίας του να τρέξει σε ανώμαλο έδαφος, αναζητήσαμε λύσεις στις υπάρχουσες δυνατότητές του. Η ρουτίνα πολλών χιλιομέτρων για ένα τυφλό δρομέα στον κλειστό χώρο ενός γυμναστηρίου και το μονότονο τρέξιμο πάνω σε ένα διάδρομο επιφέρουν κόπωση και ψυχολογική φθορά. Καταλήξαμε σε κάτι που τον ευχαριστεί, δεν τον κουράζει, σε κάτι που τον τονώνει ψυχολογικά. Το καθημερινό συνεχόμενο τρέξιμό του είναι ένα είδος fartlek στο διάδρομο, με εναλλασσόμενη ταχύτητα και κλίσεις που επίσης εναλλάσσονται από 1-3%, πάντα στην αερόβια περιοχή.

Έχοντας μια πλατιά αερόβια βάση, συνήθως τρέχει κάποιο λαϊκό αγώνα την άνοιξη πριν τρέξει το Μαραθώνιο. Και το 2006 και το 2007 έτρεξε στον αγώνα 20 χλμ. του ΣΔΥΑ στον Αγ. Κοσμά σαν προετοιμασία για το μαραθώνιο της Μεσσήνης. Και τις δύο φορές βελτίωσε το χρόνο του.

Το κύριο συστατικό όμως της προπόνησής του, αυτό που τον κάνει πραγματικό «ταύρο» στους αγώνες, είναι ο ενθουσιασμός του και το γεγονός ότι νοιώθει και είναι ξεκούραστος. Η ήπια προπόνησή του είναι συνειδητή επιλογή, εξοικονομεί τις δυνάμεις του. Καθώς δεν αντιμετώπισε κανένα τραυματισμό και ύφεση τα τελευταία χρόνια, περιμένει με χαρά, ορεξάτος και με ενθουσιασμό, χωρίς το παραμικρό άγχος, σχεδόν με αδημονία τη στιγμή που θα αγωνιστεί. Ευχαριστιέται και προπόνηση και αγώνα, όποιες δυσκολίες κι αν προκύψουν.

Ο Στέργιος Σιούτης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα δρομέα που ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά του αντανακλούν απευθείας με τόσο θετικό τρόπο στο τρέξιμο και στην ποιότητα της προπόνησής του.

Εαρινή Αγωνιστική περίοδος 2007

Ακολουθεί η πλήρης προπόνηση (9 εβδομάδες) που ακολούθησε ο Στέργιος Σιούτης από τη συμμετοχή του στο Μαραθώνιο της Μεσσήνης μέχρι τα μέσα Ιουνίου, με συμμετοχή και νέες καλύτερες επιδόσεις σε αγώνες 10.000 & 5.000m.

15 Απριλίου: Μαραθώνιος Μεσσήνης 3ω33΄

Εβδομάδα 16-22/4
3 προπονήσεις (Διάδρομος)
• Δευτέρα: 20-30:00 πολύ αργό συνεχές τρέξιμο (ταχύτητα 6:00-6:30/km), επιπλέον 4-5 χαλαρά ανοίγματα των 80-100 μέτρων
• Τρίτη έως Κυριακή: Ξεκούραση

Εβδομάδα 23-29/4
4 προπονήσεις (Διάδρομος)
• 3 προπονήσεις 30-40:00 χαλαρό τρέξιμο, επιπλέον 5-6 ανοίγματα
• 1 προπόνηση 60-70:00 αργό συνεχές τρέξιμο 5:20-5:50/km με εναλλασσόμενη κλίση 1-3%, ενδιάμεσα 10:00 έντονο τρέξιμο με ταχύτητα 13km/h

Εβδομάδα 30/4-6/5
5 προπονήσεις (Διάδρομος, 1 x ταρτάν)
• 3 προπονήσεις 30-40:00 αργό συνεχές τρέξιμο 5:20-5:50/km με εναλλασσόμενη κλίση 1-3%
• 1 διαλειμματική προπόνηση Επιπλέον προθέρμανση και αποθεραπεία
• 1 διαλειμματική προπόνηση Επιπλέον προθέρμανση και αποθεραπεία

Εβδομάδα 7-13/5
5 προπονήσεις (Διάδρομος, 1 x ταρτάν)
• 3 προπονήσεις 30-40:00 αργό συνεχές τρέξιμο 5:20-5:50/km με εναλλασσόμενη κλίση 1-3%
• 1 διαλειμματική προπόνηση Επιπλέον προθέρμανση και αποθεραπεία
• 1 Long Run 70-75:00 πολύ αργό συνεχές τρέξιμο (ταχύτητα 6:00-6:30/km)

Εβδομάδα 14-20/5
3 προπονήσεις (Διάδρομος, 1 x ταρτάν) & Αγώνας 10 km
• Τρίτη ή Τετάρτη: 1 διαλειμματική προπόνηση Επιπλέον προθέρμανση και αποθεραπεία
• 2 προπονήσεις 30-35:00 αργό συνεχές τρέξιμο 5:20-5:50/km, επιπλέον 4-5 ανοίγματα
• Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ, 10.000m σε 42:20 (νέο ρεκόρ, προηγούμενο: 42:55, 2005)

Εβδομάδα 21-27/5
3 προπονήσεις (Διάδρομος, 1 x ταρτάν)
• Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη: Ξεκούραση
• 2 προπονήσεις 30-40:00 χαλαρό τρέξιμο
• Προς το τέλος της εβδομάδας: 1 διαλειμματική προπόνηση Επιπλέον προθέρμανση και αποθεραπεία

Εβδομάδα 28/5-3/6
3-4 προπονήσεις (Διάδρομος, 1 x ταρτάν)
• 1-2 προπονήσεις 30-40:00 αργό συνεχές τρέξιμο 5:20-5:50/km με εναλλασσόμενη κλίση 1-3%
• 1 διαλειμματική προπόνηση Επιπλέον προθέρμανση και αποθεραπεία
• 1 Long Run 75-90:00 πολύ αργό συνεχές τρέξιμο (ταχύτητα 6:00-6:30/km)

Εβδομάδα 4-10/6
3-4 προπονήσεις (Διάδρομος, 1 x άσφαλτος)
• 1-2 προπονήσεις 30-35:00 αργό συνεχές τρέξιμο 5:20-5:50/km
• 1 διαλειμματική προπόνηση Επιπλέον προθέρμανση και αποθεραπεία
• 1 Long Run 70-80:00 πολύ αργό συνεχές τρέξιμο (ταχύτητα 6:00-6:30/km)

Εβδομάδα 11-17/6
2-3 προπονήσεις (Διάδρομος, 1 x ταρτάν) & Αγώνας 5 km
• 1-2 προπονήσεις 30-35:00 αργό συνεχές τρέξιμο 5:20-5:50/km
• Τετάρτη ή Πέμπτη: 1 διαλειμματική προπόνηση Επιπλέον προθέρμανση και αποθεραπεία
• Runner’s Festival, 5.000m σε 20:27 (νέο ρεκόρ, προηγούμενο: 20:50, 1995)

Σημείωση:
Ο Γιώργος Δούσης είναι δρομέας, ασχολείται με την προπονητική σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Όποιος επιθυμεί συνομιλία ή συμβουλή σχετικά με το τρέξιμο και την προπόνησή του, μπορεί να απευθυνθεί απευθείας στον ίδιο, στη διεύθυνση: doussis.g@gmail.com

Πηγή: runningnews.gr 4/7/2007