Καμπάνια Ελληνικής Ομοσπονδίας Οφθαλμολογικών Εταιρειών

Πανελλήνιο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα βρίσκεται σε εξέλιξη από το Δεκέμβριο του 2012, από την Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών (Ε.Ο.Ο.Ε.).

Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών στα σοβαρά νοσήματα του οφθαλμού, όπως το γλαύκωμα, η παιδική αμβλυωπία, οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η αποκόλληση, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας, οι διαθλαστικές ανωμαλίες κ.τ.λ.

Η παροχή τέτοιων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης σε όλες τις περιοχές, πέραν του προσδιορισμού των ατόμων με άμεση ανάγκη θεραπείας, θα εξυπηρετήσει και έναν άλλο, σημαντικό στόχο: θα βοηθήσει, μέσω των δεδομένων που θα συλλεγούν, στην καταγραφή του προβλήματος ανά περιοχή και θα παράσχει στατιστικά συμπεράσματα για τη γενική Οφθαλμολογική υγεία του πληθυσμού της χώρας μας. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τέλος του προγράμματος και θα αποτελέσουν, ουσιαστικά, το «Προφίλ Οφθαλμολογικής Υγείας» των Ελλήνων για το 2013.

Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη», και έχει σαν στόχο την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας των νοσημάτων αυτών και στη χώρα μας, όπως αυτή καταγράφεται από τους ειδικούς τα τελευταία χρόνια. Η ανάληψη της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας πραγματοποιείται με γνώμονα την αναγκαιότητα για άμεση ενίσχυση της ενημέρωσης του ελληνικού πληθυσμού, με απώτερο στόχο τη συνολική προστασία του αγαθού της όρασης, ειδικότερα, μάλιστα, σε περιοχές με δύσκολη υγειονομική πρόσβαση.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα, διάρκειας ενός έτους (Δεκέμβριος 2012 – Δεκέμβριος 2013), περιλαμβάνει τη διεξαγωγή επιστημονικών ημερίδων για το τοπικό ιατρικό δυναμικό, καθώς και ενημερωτικών εκδηλώσεων για την έγκυρη ενημέρωση του Κοινού.

Μετά από τις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν ήδη στη Θεσσαλονίκη (9-16 Φεβρουαρίου 2013), στα Ιωάννινα (1-8 Ιουνίου 2013), στο Καστελλόριζο (27-30 Ιουνίου), το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την Αθήνα (12-19 Οκτωβρίου 2013). 

Επιπλέον, μια από τις κεντρικότερες δράσεις του προγράμματος αποτελεί η διενέργεια δωρεάν προληπτικών και διαγνωστικών οφθαλμολογικών εξετάσεων, με τη συμβολή της ειδικής Κινητής Οφθαλμολογικής Μονάδας «ΙΡΙΣ» των Γιατρών του Κόσμου. Οι εξετάσεις στοχεύουν σε μία πρώτη καταγραφή των σοβαρών αυτών νοσημάτων, και απευθύνονται κατά προτεραιότητα σε ομάδες του πληθυσμού που είναι ανασφάλιστοι, άποροι, και γενικώς, χωρίς δυνατότητα ιατρικής επίσκεψης παρά την ύπαρξη συμπτωμάτων απώλειας όρασης. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στα κατά τόπους πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου, καθώς και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που παραχωρούνται από τους Δήμους των επιλεγμένων πόλεων και των γύρω περιοχών κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων του κοινού θα διαρκέσει όλο τον Οκτώβριο και όχι μόνο το διάστημα των προγραμματισμένων επιστημονικών και άλλων εκδηλώσεων, μεταξύ 12-19 Οκτωβρίου 2013.  (Τηλέφωνο για ραντεβού: Κα Αναστασία Στρούντζου,  210-44.14.788)

Ταυτόχρονα, συμβάλλοντας στη γενική προσπάθεια, η Γεωργία Γερογιάννη και ο Φώτης Φλεβοτόμος, δύο απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) με πρόβλημα όρασης, θα εκθέσουν τα έργα τους σε κάθε επιλεγμένη πόλη (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Αθήνα) στην ειδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών «Eye Create», στοχεύοντας, μέσα από την Τέχνη, στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου πληθυσμού στο θέμα της προάσπισης της όρασης.

Για την ενημέρωσή σας, έχουμε αναρτήσει αφίσες με τη δράση του προγράμματος :

Α. Ενημέρωση ιατρών – Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

1. Επιστημονική Ημερίδα – πατήστε εδώ

Β. Ενημέρωση πολιτών

1. Εγκαίνια προγράμματος – Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Έκθεση Ζωγραφικής, The Mall Athens – πατήστε εδώ

2. Δήμος Ηλιουπόλεως – 12 & 13 Οκτωβρίου 2013

α. Ημερίδα κοινού – πατήστε εδώ

β. Δωρεάν εξετάσεις κοινού – πατήστε εδώ

3. Δήμος Ηρακλείου – 14 Οκτωβρίου 2013

α. Ημερίδα κοινού - πατήστε εδώ

β. Δωρεάν εξετάσεις κοινού - πατήστε εδώ

4. Δήμος Περιστερίου – 15 Οκτωβρίου 2013

α. Ημερίδα κοινού - πατήστε εδώ

β. Δωρεάν εξετάσεις κοινού - πατήστε εδώ

5. Δήμος Αθηνών – 16 Οκτωβρίου 2013

α. Ημερίδα κοινού – πατήστε εδώ

β. Δωρεάν εξετάσεις κοινού - πατήστε εδώ

6. Δήμος Πειραιά – 17 Οκτωβρίου 2013

α. Ημερίδα κοινού – πατήστε εδώ

β. Δωρεάν εξετάσεις κοινού - πατήστε εδώ

Πηγή: eyenet.gr 2/9/2013