Καταρράκτης

Στην περίπτωση του καταρράκτη, ο κρυσταλλοειδής φακός χάνει τη διαφάνεια του. Κρυσταλλοειδής φακός ονομάζεται ο μικρός αυτός φακός πίσω από την κόρη ο οποίος έχει την ικανότητα να συγκλίνει τη δέσμη των φωτονίων πάνω στον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα το μάτι να μπορεί να εστιάζει. Όταν θολώσει ο κρυσταλλοειδής φακός, τότε αφήνει λιγότερα φωτόνια να τον διαπεράσουν, με αποτέλεσμα η όραση σταδιακά να θολώνει και να αλλοιώνεται η αντίληψη των χρωμάτων.

Αν μόνο ένα μέρος του κρυσταλλοειδή φακού θολώσει, πολλές πηγές φωτός μπορούν να γίνουν ενοχλητικές, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, επηρεάζοντας διάφορες δραστηριότητες, όπως την οδήγηση. Αν θολώσει μόνο ο κεντρικός πυρήνας, τότε μπορεί να επέλθει διπλωπία στο συγκεκριμένο μάτι.

Η θεραπεία του καταρράκτη γίνεται πάντοτε με χειρουργική επέμβαση, με σκοπό να αντικατασταθεί ο κρυσταλλοειδής φακός. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η χειρουργική ομάδα δρα ως εξής: στην αρχή της επέμβασης, το μάτι γεμίζει με ένα ειδικό ιξωδοελαστικό σκεύασμα το οποίο προστατεύει τους ιστούς και ιδιαίτερα τον κερατοειδή. Κατόπιν, ο χειρουργός αφαιρεί την πρόσθια θήκη του φακού με μια τεχνική που ονομάζεται καψουλόρρηξη. Χρησιμοποιώντας θακοθρυψία με υπερήχους, ο χειρουργός κονιορτοποιεί και αναρροφά το εσωτερικό περιεχόμενο του κρυσταλλοειδή φακού, αφήνοντας άθικτη την οπίσθια κάψα. Μετά τοποθετεί ένα ενδοφακό, του οποίου η συγκλίνουσα δύναμη έχει υπολογιστεί με υπερήχους. Οι αγκύλες του ενδοφακού προσδίδουν σε αυτόν σταθερότητα μέσα στο μάτι.

Μετά την έξοδο σας από την κλινική, θα πρέπει να ενσταλάζετε οφθαλμικές σταγόνες μέσα στο μάτι. Η ονομασία των σταγόνων, η συχνότητα της χρήσης τους και η διάρκεια της θεραπείας θα αναγράφονται στη συνταγή σας. Η όραση σας θα βελτιώνεται συνεχώς από τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η καλύτερη δυνατή όραση επιτυγχάνεται μετά την αλλαγή των γυαλιών σας. Μετά την έξοδο σας από την κλινική, επιτρέπετε να διαβάσετε, να παρακολουθήσετε τηλεόραση, να περπατήσετε, να σκύψετε και γενικά να κάνετε όλες τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Παρόλα αυτά, θα πρέπει για 15 ημέρες μετά την εγχείρηση να είστε προσεκτικοί στα εξής τρία σημεία:

- Πρώτον, τίποτα δεν πρέπει να αγγίξει το χειρουργημένο μάτι- άμεση πίεση μπορεί να ανοίξει την πληγή. Γι αυτό συνίσταται η αποφυγή των σπορ και η χρήση προστατευτικών γιαλών που εμποδίζουν τα μικρά παιδιά από το να αγγίζουν τω μάτια των παππούδων ή των γιαγιάδων τους.
- Δεύτερον, μην ερεθίζετε το μάτι. Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε σαπούνι ή σιαμπού μαλλιών και να μην κολυμπάτε σε πισίνες.
- Τρίτον, αποφύγετε κάθε πηγή μικροβίων. Προσπαθήστε να μην κρυολογήσετε και αποφύγετε άτομα με οποιαδήποτε μόλυνση. Η μόλυνση στο μάτι είναι εξαιρετικά σοβαρή και χρειάζεται επείγουσα θεραπεία. Αν παρουσιαστεί ερυθρότητα ή πόνος στο μάτι ή αν χαθεί ξαφνικά η όραση σας, ειδοποιήστε άμεσα τον χειρουργό σας.

Δείτε το αντίστοιχο video.

Πηγή: EVRS 18/8/2011

Κατηγορίες Νέων: