Οπή ωχράς

Η οπή στην ωχρά κηλίδα είναι μια νόσος η επηρεάζει την ωχρά κηλίδα, η οποία είναι μια περιοχή ένα με δύο χιλιοστά στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται η μεγαλύτερη ποσότητα των οπτικών κυττάρων, γι αυτό και είναι υπεύθυνη για την ευκρινή όραση και λειτουργίες όπως το διάβασμα, το γράψιμο και η οδήγηση.

Οι περιοχές του αμφιβληστροειδούς που περιβάλλουν την ωχρά είναι υπεύθυνες για το υπόλοιπο οπτικό πεδίο. Στην περίπτωση σας, καθ’ εφαπτόμενη έλξη έχει δημιουργήσει μια οπή στην ωχρά σας κηλίδα. Αυτή η οπή μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος και τα όρια της να αποκολληθούν. Αυτό συνοδεύεται από μείωση της κεντρικής όρασης, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, είναι μόνιμη.

 

Ο στόχος της επέμβασης είναι το κλείσιμο της οπής ούτως ώστε να σταματήσει η απώλεια της όρασης και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και να βελτιωθεί.

 

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο χειρουργός σας θα προχωρήσει ως εξής: αφού διενεργήσει υαλοειδεκτομή, μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται το υαλοειδές σώμα με ειδικό μηχάνημα και αντικαθίσταται από υγρό, αφαιρείται η οπίσθια υαλοειδική μεμβράνη, η οποία παριστά τα όρια του υαλοειδούς, όπου αυτό είναι προσκολλημένο στον αμφιβληστροειδή. Για να ενισχυθεί το κλείσιμο της οπής, ο χειρουργός αφαιρεί την έσω υαλοειδική μεμβράνη του αμφιβληστροειδούς σε ολόκληρη την οπίσθια περιοχή. Αυτή η μεμβράνη είναι σαν ένα φιλμ πάχους μερικών μικρών, περίπου δέκα φορές πιο λεπτό από μια τρίχα. Ο χειρουργός θα πρέπει να ενέσει μια φυσαλίδα αερίου μέσα στο μάτι σας για να πιέσει τα όρια της οπής. Αυτή η φυσαλίδα, σύμφωνα με την αρχή του Αρχιμήδη θα μετακινηθεί προς τα πάνω. Αν θέλετε η φυσαλίδα να πιέζει την ωχρά κηλίδα και να προχωρήσει η ανάρρωση σας, θα πρέπει το κεφάλι σας να είναι γυρισμένο προς τα κάτω και να κοιτάζετε προς το έδαφος.

 

Μετά την έξοδο σας από την κλινική, θα πρέπει να ενσταλάζετε σταγόνες στο μάτι σας. Ο γιατρός σας θα σας δώσει τις λεπτομέρειες σχετικά με τη συχνότητα και τη διάρκεια της θεραπείας πριν να φύγετε από την κλινική.

 

Μπορείτε να πάτε στο σπίτι είτε με το τρένο, είτε με το αυτοκίνητο. Θα πρέπει όμως να είστε καθισμένος και να κοιτάζετε προς τα πόδια σας.

 

Θα μπορείτε να αφαιρέσετε το επίδεσμο την επομένη μέρα μετά από την εγχείρηση, αλλά το μάτι δεν θα μπορεί να δει εξαιτίας της φυσαλίδας του αερίου.

 

Θα πρέπει να είστε με το κεφάλι σας σε σκυφτή θέση για τρεις έως οκτώ ημέρες. Αυτό μπορεί να σας είναι δύσκολο επειδή μπορεί να ενοχλήσει τον αυχένα ή τους ώμους σας. Οι περισσότεροι ασθενείς προτιμούν κατά τη διάρκεια της ημέρας να κάθονται μπροστά από το τραπέζι με το κεφάλι πάνω στα χέρια τους ή πάνω σε ένα μαξιλάρι. Επιτρέπεται να διαβάζετε αν το βιβλίο είναι τοποθετημένο κάτω από το κεφάλι σας και μπορείτε να περπατάτε εφόσον κοιτάζετε συνέχεια τα πόδια σας. Τις νύχτες θα είναι πιο δύσκολο. Μερικοί ασθενείς κοιμούνται με το πρόσωπο προς το μαξιλάρι, ενώ άλλοι προτιμούν να κοιμούνται καθιστοί.
Η φυσαλίδα του αερίου θα εξαφανιστεί από μόνη της μέσα σε 15 με 20 ημέρες, αναλόγως του είδους του αερίου που χρησιμοποιήθηκε. Μέχρι να απορροφηθεί το αέριο, θα βλέπετε μια μαύρη φυσαλίδα στο κατώτερο οπτικό πεδίο σας, σαν να βλέπετε μέσα από μια γυάλα. Όσο υπάρχει φυσαλίδα μέσα στο μάτι σας, απαγορεύεται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο.

 

Μετά από μια εβδομάδα, το μάτι θα έχει επουλωθεί και θα μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινή σας ζωή. Θα πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί σε μερικά θέματα για μια με δύο εβδομάδες:

 

-Πρώτον, μην ερεθίζετε το μάτι σας. Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε σιαμπού ή σαπούνι και μην μπαίνετε σε πισίνες.
-Δεύτερον, αποφύγετε κάθε πηγή μικροβίων. Προσπαθήστε να μην κρυολογήσετε και αποφύγετε μολυσμένα άτομα. Μια μόλυνση στο μάτι είναι πολύ σοβαρή επιπλοκή και χρειάζεται επείγουσα θεραπεία. Αν το μάτι σας κοκκινίσει ή νιώθετε πόνο, επικοινωνήστε με τον χειρουργό σας αμέσως.

 

Όταν απορροφηθεί η φυσαλίδα του αερίου, η όραση σας θα βελτιώνεται συνεχώς για τους υπόλοιπους έξι μήνες. Αν όλα βαίνουν καλώς, μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να επιστρέψετε στο επίπεδο της όρασης που είχατε πριν από την επέμβαση και θα σταματήσει να χειροτερεύει. Η βελτίωση της όρασης θα γίνει μέσα στους επόμενους έξι μήνες, γι αυτό καλύτερα θα ήταν να μην αλλάξετε τα γυαλιά σας αυτό το διάστημα.

Δείτε το αντίστοιχο video.

Πηγή: EVRS 18/8/2011

Κατηγορίες Νέων: