Σκύλοι οδηγοί: Με τα μάτια τους μόνο

Πρόκειται για σκύλους με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, πολύ καλή ακοή και όσφρηση και κυρίως με μεγάλη προθυμία για συνεργασία με ανθρώπους

Μία από τις σημαντικότερες «δουλειές», που έχουν αναλάβει οι σκύλοι κατά τη διάρκεια της συμβίωσής τους με τους ανθρώπους, είναι το να βλέπουν εκείνοι για χάρη όσων δεν μπορούν να το κάνουν. Η καθοδήγηση τυφλών ανθρώπων από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους δεν αποτελεί απλώς μια βοήθεια, αλλά ουσιαστικά μια θετική ανατροπή της ζωής αυτών των ανθρώπων.

Οπως συμβαίνει εδώ και χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στη χώρα μας, εκείνοι που έχουν χάσει την όρασή τους ή γεννήθηκαν χωρίς αυτήν, θα έχουν στο μέλλον τη δυνατότητα να βλέπουν μέσα από τα μάτια ενός σκύλου. Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί μέσω των προγραμμάτων του «Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών».

Οι σκύλοι-οδηγοί ανήκουν στην ίδια κατηγορία «εργαζόμενων τετράποδων» με τους σκύλους-βοηθούς, οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία ατόμων με κινητικές αναπηρίες, με προβλήματα ακοής ή βοηθούν ανθρώπους με ψυχικές ή νοητικές παθήσεις. Πρόκειται για σκύλους με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, πολύ καλή ακοή και όσφρηση και κυρίως με μεγάλη προθυμία για συνεργασία με ανθρώπους.

Λαμπραντόρ και Γκόλντεν Ριτρίβερ μπορούν να υπερηφανεύονται για την ανεκτίμητη αξία τους, αφού έχει αποδειχθεί πως είναι οι πλέον κατάλληλες φυλές για τις συγκεκριμένες εργασίες. Η επιλογή όμως εκείνων των σκύλων που κάνουν για τη δουλειά δεν είναι απλή υπόθεση. Ουσιαστικά ξεκινά από το στάδιο της αναπαραγωγής με την επιλογή άξιων γεννητόρων, γι αυτό και υπάρχουν εκτροφεία που εξειδικεύονται στην εκτροφή τέτοιων σκύλων.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαδικασία αναδοχής του κουταβιού που προορίζεται να εκπαιδευτεί και να γίνει οδηγός τυφλών. Το μεγάλωμα αυτών των σκύλων το αναλαμβάνουν εθελοντές κυνόφιλοι, αφού κριθούν κατάλληλοι για κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι πρέπει να πληρούνται κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις. Οι σκύλοι ζουν με την ανάδοχη οικογένεια μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, οπότε και είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιλεγούν και να εκπαιδευτούν για το συγκεκριμένο έργο.

Αν και η στήλη θα βρίσκεται on line με την προσπάθεια αυτή, περισσότερες πληροφορίες επί του παρόντος θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.greekguidedogs.gr.

Τips
Οι σκύλοι που επιλέγονται ως οδηγοί τυφλών έχουν σταθερή και ευχάριστη διάθεση, είναι ενεργητικοί αλλά όχι υπερδραστήριοι, δεν είναι επιθετικοί, έχουν την ικανότητα να συγκεντρώνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ένα συγκεκριμένο έργο, δείχνουν εμπιστοσύνη και ανοχή απέναντι σε άλλα ζώα και παιδιά και αναπτύσσουν πρωτοβουλία... μέχρι ενός σημείου.

Η εκπαίδευσή τους είναι δύσκολο και σύνθετο έργο, καθώς πρέπει να περιορίσουν τις εκδηλώσεις της φυσικής συμπεριφοράς τους. Μεταξύ άλλων, έχει ως στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως το περπάτημα σε ευθεία πορεία, την παράκαμψη εμποδίων και επικίνδυνων σημείων, τον εντοπισμό εισόδων σπιτιών, υπηρεσιών ή καταστημάτων, στάσεις λεωφορείων, πόρτες τρένων κλπ.

Στη βρετανική οργάνωση Guide Dogs for the Blind Association υπάρχουν σήμερα 5.000 εν ενεργεία ζευγάρια τυφλού χρήστη και σκύλου, κάθε χρόνο εκτρέφονται 1.200 σκύλοι και εκπαιδεύονται 700 τυφλοί χρήστες, ενώ εργάζονται περίπου 900 υπάλληλοι και 4.000 εθελοντές. Η οργάνωση διαθέτει 4 κέντρα εκπαίδευσης σκύλων-οδηγών σε όλη τη χώρα και 29 τοπικές μονάδες.

Πηγή: Έθνος