Συγκλονιστικός χορός από έναν ανάπηρο στη Ρόδο - Καθήλωσε το κοινό με την θέληση του

Ο κ. Γιώργος Χρηστάκης, εμπνευστής και ιδρυτής του χοροθεάτρου ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ. απέδειξε πως ακόμα και οι άνθρωποι με αναπηρίες μπορούν να προσφέρουν ένα υπέροχο χορευτικό θέαμα, καθηλώνοντας το κοινό.

Δύναμη του η θέληση για ζωή. Ο λόγος για ένα άτομο με αναπηρία από τη Ρόδο που κατάφερε να μαγέψει με τις χορευτικές του ικανότητες και παράλληλα να στείλει ένα μήνυμα ζωής.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ροδιακή", ο κ. Χρηστάκης, που είναι άτομο με αναπηρία, μίλησε την Κυριακή στην ημερίδα με θέμα "Χορός και αναπηρία" στη Ρόδο, μια σπουδαία πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Χορού που σαν σκοπό είχε την αφύπνιση του κόσμου και την απόδειξη πως τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο.

Με παρτενέρ την δασκάλα του συλλόγου κ. Ειρήνη Σπύρου, με την οποία χάρισαν στον κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, μερικά λεπτά μιας μαγικής συνύπαρξης δύο ανθρώπινων σωμάτων που χορεύουν υπερπηδώντας το "εμπόδιο" της αναπηρίας του ενός εκ των δύο χορευτών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Χρηστάκης μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται μέσω του χοροθεάτρου του, να μεταλαμπαδεύσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τις γνώσεις του στο χορό σε συνδυασμό με την αναπηρία, τονίζοντας μάλιστα πως στην τέχνη δεν υπάρχουν περιορισμοί, και πως μπορεί το διαφορετικό να το μετουσιώσεις σε ένα αποτέλεσμα εικαστικό.

Το χοροθέατρο που λειτουργεί από το 2004, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο με μια μικτή ομάδα συντελεστών, περφόρμερ, χορευτών κλπ στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και άτομα με αναπηρία, μετατρέποντας την ιδιαιτερότητά τους σε τέχνη. "Το σώμα έχει μια ανεξάντλητη ενέργεια και τρόπους να εκφραστεί, κανένας δεν μπορεί να χορέψει ποτέ με τον ίδιο τρόπο" σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χρηστάκης.

Τονίζοντας πως η παιδεία μας είναι η βασική αιτία που τα άτομα με αναπηρία βιώνουν έναν κοινωνικό αποκλεισμό, ο κ. Χρηστάκης αναφέρθηκε και στο κεφάλαιο "οικογένεια" που στη χώρα μας έχει την τάση να προστατεύει την εικόνα του διαφορετικού με όποιο τρόπο μπορεί. Μάλιστα, ο ίδιος έδωσε ως παράδειγμα τη συγκεκριμένη εκδήλωση αναφέροντας πως παρά το γεγονός ότι η ημερίδα αφορούσε το χορό και την αναπηρία, ωστόσο δεν παραβρέθηκαν άτομα με αναπηρίες.

"Η πολιτεία μας δεν έχει τις δομές, δεν μπορείς όμως να περιμένεις τα πάντα από τους άλλους" σημείωσε ο κ. Χρηστάκης που τόνισε πως τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα δεν βγαίνουν εύκολα από το σπίτι τους, δεν συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι.

Ο κ. Χρηστάκης, μιλώντας για την αναπηρία, σημείωσε πως οι άνθρωποι με αναπηρία βιώνουν μια συνθήκη και όχι ένα πρόβλημα. "Το πρόβλημα αρχίζει όταν μπαίνουν τα εμπόδια. Αν π.χ. η πολιτεία έλυνε το πρόβλημα των υποδομών".

Πηγή: news247.gr 11/12/2013

Κατηγορίες Νέων: