Συμμετοχή της Π.Ε.Α. στην Εκστρατεία ECOMOBILITY 2014-2015

Η Εκστρατεία ECOMOBILITY Οικολογική Μετακίνηση διοργανώνεται για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά από το ECOCITY, με τη συνεργασία και τη συστράτευση σημαντικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών.

Στόχος της εκστρατείας είναι ο ερεθισμός των νέων για την προσέγγιση περιβαλλοντικών προβλημάτων της πόλης, η ευαισθητοποίηση τους και η ενεργοποίησή τους στην αναζήτηση λύσεων, με προσανατολισμός στην αλλαγή συμπεριφορών και στην προώθηση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας.

Η διάρκειά της είναι ετήσια και αρχίζει με την έναρξη της σχολικής περιόδου. Ολοκληρώνεται με την υλοποίηση του ECOCAMP.

Στην εκστρατεία συμμετέχουν Ομάδες μαθητών της Γ΄τάξης Γυμνασίων από όλη τη χώρα, όπου με τις εργασίες και τις προτάσεις τους καλούνται να αναδείξουν τις Πράσινες Μετακινήσεις, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να παρουσιάσουν λύσεις για την αλλαγή συνθηκών και τη στήριξη του δικαιώματος  ελεύθερης μετακίνησης στις πόλεις.

Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο διοργανώνουν δράσεις ενημέρωσης των συμπολιτών τους, απλώνοντας το μήνυμα σε όλες τις πόλεις.

Οι Δήμοι διοργανώνουν τοπικές ενέργειες που προβάλουν την εκστρατεία, ενώ σε ειδικές εκδηλώσεις προσφέρουν βήμα στις ομάδες των μαθητών για να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε εκπροσώπους Τοπικών Φορέων και Πολιτών.

Από τον διάλογο που ακολουθεί σε κάθε πόλη, αξιοποιούνται προτάσεις των μαθητών από τις Τοπικές Αρχές, ενώ τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης διαχέουν το μήνυμα της Εκστρατείας σε όλες τις περιοχές.

Η Εκστρατεία προσφέρει την ευκαιρία στους έφηβους και στον περίγυρό τους, να μάθουν να ζουν προστατεύοντας το περιβάλλον και αναβαθμίζοντας την λειτουργία των πόλεων. Σε δεύτερο επίπεδο, η Εκστρατεία, στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την απαξίωση και τα προβλήματα που δημιουργούνται από:

  • Την αδιαφορία στις επισημάνσεις των επιστημόνων
  • Την αλόγιστη χρήση των αυτοκινήτων στις μεγάλες πόλεις
  • Την έλλειψη σεβασμού στις αρχές της κοινωνικής συμβίωσης

Οι Επιτροπές Οργάνωσης της Εκστρατείας ECOMOBILITY 2014-15 και της Εκστρατείας FREE MOBILITY, ο Εθελοντικός Οργανισμός για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY και οι συνεργαζόμενοι Επιστημονικοί  και Κοινωνικοί Φορείς, πραγματοποίησαν την εκδήλωση Αναγγελίας της Εκστρατείας και του προγράμματος εκδηλώσεων για την παρουσίαση των προτάσεων Οικολογικής και Ανεμπόδιστης Μετακίνησης στις πόλεις μας από μαθητές Γυμνασίων 40 πόλεων της χώρας, την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 12.00 στην Αίθουσα του Κτηρίου «Κωστής Παλαμάς», του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημίας 48 και Σίνα, στην Αθήνα.

Η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών συμμετέχει ενεργά την επιτροπή Οργάνωσης της Εκστρατείας ECOMOBILITY 2014-15 και της Εκστρατείας FREE MOBILITY με εκπρόσωπο τον πρόεδρό της, κο. Ευστράτιο Χατζηχαραλάμπους.

Πατήστε εδώ για την παρουσίαση της Εκστρατείας στην εκπομπή ECO News της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ στις 21/1/2015.

Πηγή: ecomobility.gr 22/1/2015