Το nooz συνάντησε τους Σκύλους Οδηγούς Τυφλών

Της Ρενάτας Γρυπάρη (pets@nooz.gr)

Στο τραπεζάκι δίπλα στους ομιλητές που εναλλάσσονταν κάθε τόσο, καθόταν ο αθλητής με απώλεια όρασης και στα πόδια του, η Melitta, υπερήφανη και πιστή, που τον κοιτούσε κάθε τόσο στα μάτια, παρόλο που γνώριζε ότι αυτά δεν μπορούν να τη δουν...

Ο Χρήστος Ζώτος είναι ο αθλητής, ο οποίος επιλέχθηκε προκειμένου να λάβει μέρος στην εν Ελλάδι Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας το Φεβρουάριο του 2014.

Η Melitta είναι η σκυλίτσα, η οποία με την καθοδήγηση της, τον βοήθησε να μεταλαμπαδεύσει την Ολυμπιακή Φλόγα στον συναθλητή του Χάρη Κοτροκόη.

Η Μελίττα είναι η σκύλος οδηγός του κυρίου Χρήστου Ζώτου

Στα πλαίσια του διήμερου εορτασμού (14-15 Οκτωβρίου) για τη Διεθνή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού και με αφορμή την συμμετοχή του πρώτου Σκύλου Οδηγού Τυφλών σε Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, διοργανώθηκε ημερίδα στο Γκάζι, με θέμα "Ο ρόλος των ζώων στην θεραπεία, αποκατάσταση και αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες".

Το nooz.gr ήταν εκεί και συνάντησε τους Σκύλους Οδηγούς Τυφλών.

Μια σχέση προσφοράς και αγάπης...

Ο προαύλιος χώρος έξω από το κτίριο των εκδηλώσεων γέμιζε σιγά-σιγά από ανθρώπους με τα Λευκά Μπαστούνια. Δεν υπήρχε ωστόσο κανένα αίσθημα λύπησης, απομόνωσης και μίζερης συμπόνιας στην ατμόσφαιρα.

Οι άνθρωποι αυτοί κυκλοφορούσαν με άνεση, με ή χωρίς τη βοήθεια κάποιου, συνομιλούσαν με άλλους ανθρώπους με ενθουσιασμό, και έδειχναν να μην ενοχλούνται πλέον από το πρόβλημα όρασης.

Στον ίδιο χώρο, έκαναν βόλτα και οι Σκύλοι Οδηγοί Τυφλών, μαζί με τους εκπαιδευτές τους. Γλυκύτατα λαμπραντοράκια, τα οποία προσέγγιζαν φιλικά οποιονδήποτε ήθελε να τα χαϊδέψει.

Ήταν η εικόνας μιας υπέροχης συμβίωσης στον ίδιο χώρο ξένων ανθρώπων μεταξύ τους και σκύλων, χωρίς προκατάληψη, φόβο, ενόχληση...

Όσο πλησίαζε η ώρα της εκδήλωσης, η αίθουσα των ομιλιών άρχιζε να γεμίζει κόσμο. Στον τοίχο ένα σλάιτ, που έγραφε: "Η συμβολή των ζώων σε θεραπευτικές παρεμβάσεις αλλά και στη βελτίωση της διαβίωσης των ανθρώπων με ή χωρίς ειδικές ανάγκες. Μια σχέση προσφοράς και αγάπης".

Πρώτη μίλησε η κτηνίατρος Κατερίνα Λουκάκη. Αναφέρθηκε στα ιστορικά δεδομένα της θεραπευτικής παρέμβασης ζώων (Ιπποθεραπεία στην αρχαία Ελλάδα, παρουσία σκύλων στα Ασκληπιεία, Ψυχιατρικά Άσυλα με ζώα και άλλα προγράμματα).

Στη συνέχεια, μιλώντας για τον ρόλο ενός κατοικιδίου στη ζωή ενός παιδιού αλλά και ενός ενηλίκου, ανέφερε ότι ένα ζώο μπορεί να είναι: φίλος, υπηρέτης, θαυματοποιός, σύντροφος στο παιχνίδι, καθρέφτης, έμπιστος, υπερασπιστής, δάσκαλος.

Όπως δήλωσε, η θεραπευτική βοήθεια ζώων έχει χρησιμοποιηθεί και μελετηθεί σε ομάδες που παρουσιάζουν: Διαταραχές λόγου, απόσυρση, ψύχωση, αυτισμό, αναστολές, κακοποίηση, συναισθηματικά προβλήματα, υπερκινητικότητα, διαταραχή ή ελλειμματική προσοχή, επιθετικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά, χρόνιες σωματικές ασθένειες.

Οι επιστημονικές μελέτες για την θεραπευτική συμβολή των ζώων, οι οποίες ανέρχονται έως σήμερα σε 350, έχουν δείξει ότι η επαφή με τα ζώα: μειώνει το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη, βοηθά στον καλύτερο συντονισμό κινήσεων, στον καλύτερο έλεγχο κινήσεων και βελτιώνει την κινητικότητα.

Δεύτερη ομιλίτρια η Δήμητρα Καρουζάκη από τον Σύνδεσμο Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας, η οποία αναφέρθηκε στα προγράμματα αποκατάστασης, που χρησιμοποιούν το άλογο ως μέσο θεραπείας, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση.

Ορισμένες από τις ασθένειες για την αποκατάσταση των οποίων ενδείκνυται η θεραπευτική ιππασία είναι: Νευρολογικές παθήσεις, εγκεφαλική παράλυση, δισχιδής ράχη, μυϊκή δυστροφία, βλάβες του νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικά επεισόδια, κακώσεις της κεφαλής, πολιομυελίτιδα, τύφλωση, κώφωση, αρθρίτιδα, απουσία - παραμόρφωση άκρων, ανικανότητα μάθησης, σύνδρομο Down, αυτισμός, προβλήματα συμπεριφοράς.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Άννα Βασιλάκη, η οποία μίλησε για τον ρόλο του σκύλου στην ψυχοθεραπεία και την εναλλακτική θεραπεία.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η βράβευση του κ. Ζώτου και της Melitta από το Ελληνικό Κέντρο "Σκύλοι Οδηγοί Τυφλών".

Πηγή: nooz.gr 16/10/2013