10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς: “Η τεχνολογία επαναφέρει το φως”

Ευχαριστούμε την Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς και τον πρόεδρο της, κ. Γκοτζαρίδη, για την πρόσκλησή του, να παρουσιάσει σε ολιγόλεπτη ομιλία ο πρόεδρος της Π.Ε.Α. κ. Χατζηχαραλάμπους το έργο του συλλόγου μας στα πλαίσια του κοινωνικού της έργου της ΕΕΥΑ και της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ της Π.Ε.Α. και της ΕΕΥΑ. Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015, ώρα 8μμ στο Χίλτον.

Το πρόγραμμά του Συνεδρίου θα το βρείτε εδώ: http://www.vitreo-retinalmeeting2015.gr/program.pdf

Πρόσκληση Πρόεδρου ΕΕΥΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζουμε στo 10o Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς- Αμφιβληστροειδούς.

Στο φετινό μας συνέδριο φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε μία νέα δομή στο πρόγραμμά του. Εγκεκριμένοι έλληνες και ξένοι συνάδελφοι θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση παθήσεων και προβλημάτων που συναντούμε στην καθημερινή μας πράξη. Επίσης για πρώτη φορά θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις, (debates) μεταξύ διακεκριμένων ξένων ομιλητών, οι οποίοι θα αντιπαρατεθούν σε ερωτήματα και απόψεις που ενδιαφέρουν όλους μας.

Φέτος, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τους χειρουργούς που έχουν τοποθετήσει παγκοσμίως τα περισσότερα από τα 100 micro chips ARGUS II. Θα μας παρουσιάσουν την εμπειρία τους καθώς και τα αποτελέσματα στην όραση των τυφλών από μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια ασθενών τους.

Τέλος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί η ειδική συνεδρία με παρουσιάσεις video χειρουργικών περιστατικών (RETINAWS), η οποία φιλοξενείται σε όλα τα μεγάλα διεθνή συνέδρια.

Η εταιρεία μας μετά από τα 10 χρόνια ύπαρξής της επεκτείνει το έργο της από καθαρά εκπαιδευτικό και σε κοινωνικό. Όπως θα διαπιστώσατε υπάρχουν 5 όμοια CD στο περιεχόμενο της τσάντας σας. Τα CD αυτά περιέχουν ακουστικό υλικό για ασθενείς με χαμηλή όραση. Στο περιεχόμενό τους υπάρχουν ακουστικά περιοδικά που μας χορηγήθηκαν ευγενικά από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, τον Φάρος Τυφλών της Ελλάδος και την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών - Hellenic Retina Society, καθώς επίσης και διασυνδέσεις (links) για 32 σπουδαία ραδιοφωνικά θεατρικά έργα που θα μπορέσουν να προσφέρουν ένα νέο «παράθυρο» στην ενημέρωση και στη τέχνη στους ασθενείς μας, που παρά τις προσπάθειές μας χάνουν την όρασή τους.

Αυτά τα CD σας χορηγούνται δωρεάν με σκοπό να δημιουργήσετε μία δανειστική βιβλιοθήκη στο ιατρείο σας και να τα χορηγείτε στους ασθενείς σας. Τελικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε δικές μας παραγωγές ομιλούντων βιβλίων (talking books) από εξαίρετα λογοτεχνήματα, τα οποία θα αποτελούν περιουσία της εταιρεία μας και θα χορηγούνται δωρεάν στα μέλη της, με απώτερο αποδέκτη τους ασθενείς με χαμηλή όραση.

Το ΔΣ και εγώ προσωπικά εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο.

Στράτος Γκοτζαρίδης
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς

Πηγή: http://www.vitreo-retinalmeeting2015.gr/

10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς: “Η τεχνολογία επαναφέρει το φως”

Tο φετινό Πανελλήνιο Συνέδριο Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Η Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς ανακοίνωσε σήμερα, σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Athens Hilton, τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο φετινό Πανελλήνιο Συνέδριο Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Ιανουαρίου 2015 στο ξενοδοχείο Athens Hilton.

Τα στοιχεία στη χώρα μας δείχνουν οτι οι πιο συχνές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, είτε είναι υγράς μορφής είτε είναι ξηράς μορφής και τα κληρονομικά νοσήματα. Οι παθήσεις αυτές αφορούν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, στις ηλικίες κυρίως των 40 και άνω. Μερικοί από τους παράγοντες στους οποίους οφείλονται, είναι διατροφικοί (διαβήτης), κοινωνινικοί (κάπνισμα, αθληση, έκθεση στον ήλιο, κλπ) και η κληρονομικότητα.

Στο φετινό Συνέδριο, πέρα από τα στατιστικά της κάθε χώρας θα συζητηθούν καίρια θέματα, μεταξύ των οποίων είναι:

Παθήσεις που θα αντιμετωπίζονται καλύτερα με τα νέα φάρμακα. Εκτεταμένη και εμπεριστατωμένη αναφορά σε αυτά από διακεκριμένους ξένους επιστήμονες.

Χειρουργικά μηχανήματα που βελτιώνουν τις δυνατότητες των χειρουργών να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα χειρουργικά τους περιστατικά.

Tο πρωτοποριακό εμφύτευμα Argus II, μία μοναδική συσκευή, η πρώτη εγκεκριμένη παγκοσμίως, η οποία βοηθάει σήμερα στην αποκατάσταση κάποιου βαθμού λειτουργικής όρασης για άτομα που υποφέρουν από τύφλωση. Το εμφύτευμα Argus II έχει ήδη εμφυτευθεί σε 85 ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, το Αrgus II αποτελείται από μια μικροσκοπική κάμερα που βρίσκεται σε ειδικά γυαλιά

τα οποία φορά ο ασθενής - η κάμερα συλλαμβάνει τις εικόνες και τις μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα. Τα σήματα αποστέλλονται σε μια συστοιχία 60 ηλεκτροδίων η οποία έχει εμφυτευθεί επάνω στον αμφιβληστροειδή του ασθενούς. Τα οπτικά σήματα «ταξιδεύουν» στο οπτικό νεύρο και στη συνέχεια στον εγκέφαλο έχοντας προηγουμένως περάσει από μια ειδική μικρή συσκευή επεξεργασίας που φορά ο ασθενής στη ζώνη του (Vision Processing Unit, VPU) και η οποία δουλεύει με μπαταρία.

Σύμφωνα με τον κ. Γκοτζαρίδη, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, «Το εμφύτευμα δεν προσφέρει σε καμία περίπτωση τέλεια όραση στους ασθενείς ούτε αυτό που ονομάζουμε "φυσιολογική όραση", αφού οι ασθενείς βλέπουν κάποια φωτεινά σήματα που μαθαίνουν να μεταφράζουν. Ωστόσο τους χαρίζει ανεξαρτησία. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί "επανασυνδέονται" με τον κόσμο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους».

Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνονται ομιλίες από σημαντικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες, ειδικούς στο θέμα της όρασης. Το Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται απρόσκοπτα τα τελευταία 10 χρόνια, αποτελεί τη μοναδική και ουσιαστικότερη πηγή μετεκπαίδευσης για τους Έλληνες οφθαλμίατρους, καθώς συγκεντρώνει διακεκριμένους ξένους ομιλητές από όλο τον κόσμο, για να μεταλαμπαδεύσουν ότι καινούργιο έχει προστεθεί στον τομέα της αντιμετώπισης του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς, τόσο στον φαρμακευτικό όσο και στον χειρουργικό τομέα. Επιπλέον προβάλλει και τιμά όλους τους Έλληνες οφθαλμιάτρους που ειδικεύονται στο αντικείμενο, προκειμένου να μπορέσουν οι νεώτεροι να τους συμβουλευτούν και να ωφεληθούν από την συμπυκνωμένη αυτή προσφορά εμπειρίας που τους προσφέρεται, μέσω διαλέξεων αλλά και κλινικών φροντιστηρίων.

Τέλος, ενθαρρύνει τους νέους οφθαλμιάτρους που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο αυτό, να ετοιμάσουν ενδιαφέρουσες εργασίες και να τις παρουσιάσουν στο Συνέδριο, θεσπίζοντας βραβεία στις καλύτερες εργασίες, που ισοδυναμούν με κάλυψη όλων των εξόδων των συγγραφέων τους, για παρακολούθηση των αντίστοιχων Πανευρωπαϊκών Συνεδρίων.

Η ΕΕΥΑ έχει σαν σκοπό τη διεύρυνση των σκοπών της και την παροχή βοήθειας και συμπαράστασης προς τους συνανθρώπους μας, ασθενείς με οφθαλμικές παθήσεις που καταλήγουν να έχουν πολύ χαμηλή όραση. Στο πεδίο αυτό οι δραστηριότητές της εκφράζονται με την διαρκή επιδίωξη εξασφάλισης στα μέλη της -για τους ασθενείς τους- παροχής βοηθητικού υλικού για αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινής τους ζωής και για την αναπλήρωση τομέων της ζωής που πλήττονται από την πάθησή τους.

Η πιο πρόσφατη προσπάθεια αφορά τη δυνατότητα παρακολούθησης λογοτεχνικών έργων και θεατρικών παραστάσεων με τη βοήθεια ηχητικών μέσων. Σε μια προσπάθεια να συνδράμει την ευαίσθητη αυτή μερίδα των συνανθρώπων μας, η ΕΕΥΑ έχει συμφωνήσει να αποκτήσει τα δικαιώματα γνωστών λογοτεχνικών έργων, να τα ηχογραφήσει, προκειμένου αυτά να τοποθετηθούν σε φορητά ηλεκτρονικά μέσα και να μοιρασθούν αφιλοκερδώς σε ιατρούς-μέλη της ΕΕΥΑ και στους τελικούς αποδέκτες τους, άτομα με περιορισμένη όραση ή/και τυφλοί.

Με τον όρο ομιλούντα βιβλία εννοούμε τα ηχογραφημένα βιβλία, όπου η φωνή του αφηγητή - αναγνώστη έχει αποτυπωθεί ψηφιακά. Απευθύνονται κυρίως σε άτομα με δυσκολία στην πρόσβαση των τυπωμένων βιβλίων, όπως τα άτομα με προβλήματα όρασης. Τα ομιλούντα βιβλία αποτελούν για τα άτομα με προβλήματα όρασης τον ευκολότερο τρόπο πρόσβασης στο περιεχόμενο των βιβλίων. Είναι εύκολα στη χρήση τους, δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό, ή ηλεκτρονικό υπολογιστή, και μπορούν να καλύψουν μεγάλο φάσμα της εκδοτικής δραστηριότητας από πανεπιστημιακά συγγράμματα έως τεχνικά εγχειρίδια και παιδικά βιβλία.

Πηγή: iatronet